fbpx

Veszélyes hulladék: dolgoznak rajta

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a kormány azon dolgozik, hogy a lakott területtől mintegy 10 kilométer távolságra található Balmazújváros-Lászlóháza veszélyeshulladék-tároló helyzetére mielőbbi és megnyugtató megoldást találjon – tájékoztatta az FM sajtóirodája közleményben az MTI-t.

A dokumentum szerint folyamatosak az egyeztetések az ügyben, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.
A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (TKTF) megkapta a Greenpeace-től a tároló területén kívül vett minták eredményeit, és hivatalosan is felvette a kapcsolatot a szervezettel – olvasható a minisztérium közleményében.
Ahhoz, hogy kétséget kizáróan megállapíthassák a Greenpeace által készített laborvizsgálati jegyzőkönyvben szereplő szennyezőanyagok forrását, eredetét, újabb vizsgálatokra van szükség – jelzik a dokumentumban, hozzátéve: a felügyelőség a méréseknél és az elemzéseknél számít a Greenpeace együttműködésére.
A Balmazújváros-Lászlóháza térségében, közvetlenül a Hortobágyi Nemzeti Park mellett lévő tárolóban egy felszámolás alatt álló magáncég tárol többnyire galvániszapot tartalmazó hordókat.
Illés Zoltán akkori környezetvédelmi államtitkár 2014 januárjában a helyszínen jelentette be, hogy kormányzati lépéseket kezdeményez a veszélyeshulladék-tároló felszámolására, aminek költsége becslések szerint meghaladja a 300 millió forintot.
Tavaly a TKTF gondoskodott a tároló körbekerítéséről és folyamatos őrzéséről.
A Greenpeace az elmúlt napokban a tároló környéki csapadékvíz-elvezető csatornákból vett iszapmintákat vizsgáltatta be egy debreceni laboratóriummal, és szerintük a határértéket meghaladó szennyeződéseket találtak a mintákban.
Az MTI információi szerint a vizsgálatról a jövő héten egyezetések kezdődnek Debrecenben a TKTF és a Greenpeace között.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .