fbpx

Közvita a szemétszállításról

Bő másfél hónapon át lehet véleményezni a szatmárnémeti önkormányzat új hulladékgazdálkodási stratégiáját, mely a tervek szerint az elkövetkező 10 évre előírja majd, hogy miként bánjunk a szeméttel – a frissujsag.ro.

Amint Dorka Istvántól, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referensétől megtudtuk, a cél az, hogy minél kevesebb feldolgozásra alkalmatlan hulladékot termeljünk. Mint elmondta, jelenleg a háztartási hulladék alig 3-4 százaléka kerül újrafeldolgozásra, és azt szeretnék elérni, hogy ez az arány felmenjen 90 százalékra 2025-ig. Dorka István szerint a legfontosabb dolog az lenne, hogy a szemetet eleve ne termeljük meg, de ha már megtermeltük, oly módon kellene összegyűjtenünk és tárolnunk, hogy újra lehessen hasznosítani azt. Ha pedig nem lehet újrahasznosítani, akkor komposztálni kellene vagy elégetni, mert a hulladék szeméttelepeken való tárolása a lehető legrosszabb megoldás a problémára.

A szakértő a polgármesteri hivatal honlapján közzétett dokumentumban a szemétszállítási tarifákkal kapcsolatban is kéri az érdeklődők véleményét, felvetve például annak lehetőségét, hogy kevesebbet fizessenek azok, akik szelektíven gyűjtenek, mint azok, akik nem fektetnek erre hangsúlyt. Egy rövid felmérés keretében arra is keresi az önkormányzat a választ, hogy a differenciált tarifarendszert mi módon szeretnék a szatmáriak kidolgozni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.frissujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .