fbpx

Komposztálni fog az egész város

Komposztáló telepet alakíthat ki az önkormányzat Esztergomban, a városi hulladék átrakó mellett. Cél a városi zöldhulladék hasznosítása, a vállalkozás fenntarthatóvá és gazdaságossá tétele. Megyénkben még nincs komposztáló telep – írja a szeretgom.hu

A város belterületén kb. 1 millió négyzetméter zöldterület található, melyeknek rendben tartása évi több millió forintot emészt fel a városi büdzséből. Anyagi okokból ezért indokolt, hogy a keletkező zöldhulladékot, amely évente kb. 3500 köbméter (kb. 550 t), önkormányzati tulajdonú komposztáló telepen kezeljék a jövőben. Az előállított komposzt pedig felhasználható lenne a zöldterületek gondozására, illetve kereskedelmi értékestése is szóba jöhet az előterjesztés szerint.

A fenntarthatósági képletet pedig támogatják a megyei adatok is, ugyanis Komárom-Esztergom megyében nem működik komposztáló telep, de már tervezik Tatabányán és Komáromban is. Így egy a térségben megvalósuló komposztáló telep a város szükségletein túl fogadhatná a környező településektől is az alapanyagot, a komposzt értékesítése révén pedig hosszú távon fenntarthatóvá, gazdaságossá tenné a beruházás működését. Az Észak-Kelet Pest és Nógrád megyében működő Zöld Híd Régio Nonprofit Kft honlapján lévő adatok szerint a komposzt értékesíthető lenne 2650 Ft+ÁFA/köbméter áron.

A komposztáló telep kialakítása a kalkulációk szerint tízmilliós nagyságrend. Az előterjesztésben foglaltak szerint, egy Esztergomhoz komposztáló üzem igénye tekintetében hasonló adottságú város (Ózdot vették etalonnak) esetében 44 millió forint volt 2013-ban.

 

A telep tervezett elhelyezése

A telep kialakítását Esztergom a tulajdonában álló városi hulladék átrakó melletti területen kívánja megvalósítani, egyelőre az engedélyezési/tervezési eljárást indíthatja el a város a csütörtöki testületin, az idei költségvetésben 10 millió forintot különítettek el a komposztáló telepre.

A cikk eredetiben itt olvasható: https://www.szeretgom.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .