fbpx

Áprilistól kötelező lesz az elkülönített hulladékgyűjtés Debrecenben

Az AKSD ezzel egy időben két újabb városrészt is bevon az úgynevezett sárgazsákos hulladékgyűjtésbe – írja a dehir.hu.

Az AKSD az elsők között vezette be az országban az úgynevezett sárgazsákos szelektív hulladékgyűjtést, amire önkéntes alapon lehetett jelentkezni. Most ez kötelező lesz. Egy tavalyi kormányrendelettel összhangban az önkormányzat februárban döntött erről. Ezzel együtt áprilistól újabb két városrészt is bekapcsolnak az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésbe. Varga László, a Debreceni Hulladékközszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a szelektív gyűjtés a teljes hulladéktömeg öt százalékát teszi ki jelenleg, de ez az arány emelkedni fog.

Az AKSD ezzel  két újabb városrészt is bevon a  sárgazsákos hulladékgyűjtésbe.

Az AKSD ezzel két újabb városrészt is bevon a sárgazsákos hulladékgyűjtésbe.

– Mi úgy tervezzük, hogy az elkövetkező években az újrahasznosítás elérje a 20-30 százalékot – közölte Varga László, a Debreceni Hulladékközszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A sárgazsákos gyűjtés lehetőségével eddig 14 ezer háztartás élt. Áprilistól ez a szám 34 ezerre növekszik. A zsákokat az AKSD osztja, amibe az üvegen kívül mindent bele lehet majd rakni, amit a lakosság a hulladékgyűjtő szigetekre visz.

– Nagyon fontos, hogy csak tiszta anyagot lehet ide helyezni, tehát kérjük a műanyag flakonokat és a konzervdobozokat kiöblíteni. Ugyanis egy olajoshalas, maradékkal teli konzervdoboz egy egész sárga zsák vagy egy egész gyűjtőedény a tartalmát szennyezni tudja – hangsúlyozta Kardos Marianna, az AKSD Kft. ügyvezető igazgatója.

Az AKSD felkészült a megnövekedett feladatra. Két új autót is vásároltak 90 millió forintért. Ezek szelektív és kommunális hulladék gyűjtésére egyaránt alkalmasak. A vállalat összesen 24 gyűjtőkocsival végzi majd a munkát.

DehirAz újrahasznosítás hamarosan elérheti a 30 százalékot

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .