fbpx

Nem megoldott a szemétkérdés

Arló határában sok hulladék volt: átmeneti megoldást találtak, megnyugtatót még nem – írja az eszak.hu.

Ezt a hulladékot már elszállították  Fotó: Marosréti Ervin  

FOTÓ: MAROSRÉTI ERVIN

Az Ózdhoz közeli településen illegális hulladéklerakóra bukkantak a helyi polgárőrök. Nem most, még tavaly novemberben szembesültek a problémával, amit sokáig nem tudtak felszámolni. Arló határában, a Dózsa György út meghosszabbított része számított leginkább fertőző területnek. Nem használt porcelán wc-csészét, disznóvágásból megmaradt csontdarabokat, azbeszttartalmú palatetőt is láttunk, amikor a helyszínre kísért a helyi polgárőrség vezetője.

– Áldatlan állapotok uralkodnak itt – mondta akkor Schlága István, az arlói polgárőrök vezetője. – A helyszínen tapasztaltakat természetesen jeleztük az önkormányzat felé, ám érdemi lépés nem történt az ügyben. Ekkor gondoltuk úgy, hogy a rendőrségen teszünk feljelentést, ismeretlen tettes ellen. Így is történt, a rendőrök elindították a vizsgálatot, de kicsi az esély arra, hogy az elkövetőket ennyi idő távlatában meg lehessen találni.

Szélmalomharc

A probléma ismert a település polgármestere előtt is. Dr. Vámos Istvánné szerint a rekultivált hulladéklerakók, valamint az emberek szemlélete miatt került ilyen helyzetbe a falu. Tartós, megnyugtató megoldás egyelőre nincs, de dolgoznak rajta, hogy rendezzék a kérdést.

– A környékünkön korábban két helyen is működött legális hulladéklerakó. Az egyik Arló és Borsodszentgyörgy között, a másik pedig a Vasút utcában. Ezeket a közelmúltban rekultiválták, így az embereknek az Ózd-centeri állomásra kellene vinni a szemetet. Ez oda-vissza 30 kilométer, ezért inkább a külterületeken rakják le. Sajnos ilyen a szemlélet, amin nagyon nehéz változtatni. Természetesen arra törekszünk, hogy ezt a helyzetet megoldjuk, de hiába helyezünk ki tiltótáblát, azt is ellopják, nem törődnek vele. A polgárőröknek és a rendőröknek kellene tetten érni őket a szolgálatuk során.

Dr. Vámos Istvánné hozzátette: a visszatérő problémára a Startmunka programon keresztül keresnek megoldást, hiszen pályázatot nyújtottak be az illegális hulladéklerakók rekultiválására. Amennyiben pozitív lesz az elbírálás, akkor ezeket a területeket kerítésekkel, betonelemekkel, vagy dróthálóval fogják lezárni. Ez persze még mindig nem jelent garanciát arra, hogy megszűnik a jelenség.

Schlága István közben arról értesített minket, hogy a helyi roma önkormányzattal közösen elszállították a Dózsa György út végéből az illegális szemetet. Egy fontos lépést tehát megtettek, de az állapot megőrzése ugyancsak kérdés Arlóban.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.eszak.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .