fbpx

Emberi ürülék segítségével főznének egy iskolai menzán Kenyában

Egy 17 éves kenyai fiatal találmányával termelhetnek egy iskolai konyha működtetéséhez elegendő engergiát Kenyában – írja a lajk.hu.

Az ország legrégebbi angol nyelvű iskolja, a Maseno School 2013-ban 720 diák számára nyitotta meg kollégiumát. Egy idő után problémák merültek fel a csatornahálózattal, a latrinákból kikerült szennyező anyagok a konyhát is elérték, megfertőzve az ételeket.

E probléma leküzdése a 17 éves Leroy Mwasaru-nak és négy barátjának támadt egy ötlete: a latrinákban összegyűlt hulladékból állítanak elő környezetbarát üzemanyagot a főzéshez.

A Bioreaktor működése

A fiatalok építettek egy emberi hulladék tárolására alkalmas Boireaktort (HWB), amely nem csak a kollégiumi diákság melléktermékeit „takarítja be”, de a szerves hulladékok, a levágott fű és a tehéntrágyai is ide kerül. A szerkezet segítsével pedig biogázt termelnek, ami alkalmas főzésre is.

A fejlesztő csapat

A projekt egyelőre csak prototípus szinten készült el, de már a világ számos pontján elismerték a fejlesztést, többek közt a 2014-es Kaliforniában rendezett Techonomy konferencián. A megfelelő összeg (85.000 dollár) előteremtése után elkezdhetik a kivitelezést.

Az emberi salakanyag üzemanyaggá alakítása nem újkeletű ötlet, Angliában tavaly november óta szelik az utakat a biogázzal hajtott buszok.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://lajk.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .