fbpx

25 millió euró a szabadkai hulladéklarakó kiépítésére

25 millió eurós beruházásból regionális hulladéklerakó építését tervezik Szabadkán. A projektet az Európai Unió, a szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium, valamint az érdekelt önkormányzatok közösen finanszírozzák. A regionális szemétlerakó hat község 280 ezer lakosának hulladékkezelési problémáját oldaná meg – írja a pannonrtv.com.

A szabadkai Városházán egyeztetett szerdán Maglai Jenő polgármester, Stana Božović mezőgazdasági és környezetvédelmi államtitkár, valamint az EU delegációja a regionális hulladéklerakó kivitelezéséről. A projekt háromoldalú finanszírozásból, mintegy 25 millió euróból valósulhat meg.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere: „Ez a projektum példaértékű lehet az egész ország számára, hiszen elsőként valósul meg ilyen módon, másodsorban pedig az államtitkár asszonnyal külön szakmai megbeszélésen, a szakmai csoportokkal áttekintettük azokat a problémákat amelyek Szabadkára vonatkoznak. Elsősorban a környezetvédelemmel kapcsolatban és megbeszéltük, hogy két-három héten belül konkrétan is találkozunk Belgrádban szakmai szinten.”

Szerbiában évente több, mint 56 millió tonna hulladék keletkezik. Ennek csak töredékét hasznosítják újra. A szemét újrahasznosításának előfeltétele az elhasznált anyagok begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása. Stana Božović, a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium államtitkára: „Egész Szerbiában kisebb-nagyobb gondokkal küzdünk. Hatalmas problémákat örököltünk, amelyek nagyrészt gazdasági jellegűek, mégpedig a pénzeszközök hiánya. Ami nagyon fontos, hogy a mai egy jó gyakorlati példa és egész Szerbia számára nagyon jelentős, mivel egy nagy regionális központról van szó és ez egy olyan központ, amely tartalmaz minden olyan európai uniós követelményt és előírást, valamint azokat a célokat, amelyek mellett a szerb kormány elkötelezte magát.”

25 millió euró a szabadkai hulladéklarakó kiépítésére

A tervek szerint 2019-ig Szerbiában 26 regionális hulladékkezelő központot nyitnának. Ezen a listán a szabadkai az elsők között szerepel. Richard Masa, az Európai Unió delegációjának tagja: „Örömmel közölhetem és szeretném kifejezni elégedettségünket a munka előrehaladásával kapcsolatban, mindamellett most a projekt egy lényeges szakaszához értünk. Elsősorban a szükséges építési engedélyek beszerzéséről, másodsorban pedig a régóta várt terepi munkálatok megkezdéséről van szó.”

Az építési engedélyek beszerzését követően a regionális hulladéklerakó kivitelezési munkálatai júniusban kezdődhetnek meg. Az átadási határidő 2017. január 28-a.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://pannonrtv.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .