fbpx

Összegyűjtik a drogszemetet Miskolcon

Kábítószer fogyasztók által használt fecskendőket, injekciós tűket, zacskókat gyűjtöttek az akcióban résztvevők, akiket az önkormányzati rendészek is segítettek. A veszélyes hulladékot laboratóriumban vizsgálják majd, így feltérképezhetik a legújabb kábítószereket. Az uniós pénzből indított program két éven át tart majd öt nagyvárosban – írja a minap.hu.

domborari_otto.jpg

Dombovári Ottó 10 éven át volt heroin függő. Családját elvesztette, és a börtönt is megjárta a kábítószer használat miatt.

– Egy hónap elég volt hozzá, hogy függő legyek. Úgy kezdtem, hogy egy héten egyet. Azután három naponta, majd két naponta végül már naponta. Egy hónap múlva azt vettem észre, hogy ha két nap kimaradt, már jöttek az elvonási tünetek.

A 42 éves férfi most a drogambulancia önkénteseivel gyűjti össze az eldobált fecskendőket, zacskókat, injekciós tűket. Az Avasi temetőben többet is találtak a veszélyes hulladékból. Szerinte a drogosok közül sokan azért lövik magukat a szabadban, mert így elbújhatnak mások elől, és szinte mindent fogyasztanak. Ezt állítja a szakember is.

juhaszne.jpg

– A biofüvek kivételével gyakorlatilag mindent lőnek a fiatalok. Ami a veszélye,hogy ezeknek viszonylag rövid a hatásideje, tehát naponta akár 10-szer is szúrnia kell magát ahhoz, hogy jól érezze magát, vagy ne legyen elvonási tünete.– foglalta össze tapasztalataitJuhászné Ceglédi Tünde, a Miskolci Drogambulancia Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Alig fél óra leforgása alatt több fecskendőt, műanyag tasakot szedtek össze a gyűjtésben résztvevők, amit kábítószeresek használhattak. A drogszemét összegyűjtésében önkormányzati rendészek is segítenek Miskolcon.

kovacs_laszlo_csaba.jpg

– A miskolci önkormányzati rendészet két munkatársa részesült olyan képzésben, mely lehetőséget ad arra, hogy intézkedéseik során, közterületi járőrszolgálatuk során drogszemetet tudják azonosítani és be tudják gyűjteni a drogszemétre utaló jeleket.– mondtaKovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület felügyeleti és rendészeti vezetője.

Az összegyűjtött veszélyes hulladékot egy debreceni laboratóriumba viszik és ott analizálják. Azt próbálják meg feltérképezni, hogy hol, milyen drogokat fogyasztanak a fiatalok. De azt is szeretnék elérni, hogy minél kevesebb drogszemét maradjon a köztereken. A program 2016 végéig tart, és az Európai Unió is támogatja.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .