fbpx

Komposztál Szentendre is – ingyenes program indul

Égetés helyett komposztálásra szólítja fel Szentendre vezetése a helyieket. Az önkormányzat ennek elősegítésére programot is hirdet, mely során ingyenes komposztáló edényeket igényelhetnek a kerttulajdonosok.
Komposztál Szentendre is - ingyenes program indul

Helyi komposztálási programot indít a szentendrei önkormányzat. A városvezetés azért döntött a projekt megvalósítása mellett, mert korábban számos panasz érkezett a helyiektől, hogy a szomszédok, az utcabeliek éjjel-nappal égetik a lombot, a levágott fagallyakat. Ezzel pedig nemcsak a környéken élőket zavarják, hanem a környezetet is szennyezhetik. Mindemellett problémát okozott még a Budapest és agglomerációjában kialakult időszakos szmog helyzet is. A problémák megoldására Szentendre önkormányzata egy komplex megoldást dolgozott ki: egyrészt rendelettel csak időszakosan engedi meg az égetést, másrészt pedig komposztálási programot indít.

Szentendrén a szabályozás szerint saját ingatlanon belül a szabadban égetni kizárólag péntekenként 9 és 19 óra között lehet, csak kisebb mennyiségben és szélmentes időben. Ráadásul ez csak november elsejétől május 31-ig engedélyezett, és akkor is csak a komposztálással nem hasznosítható kerti hulladékok esetében.

Az égetés helyett így inkább a komposztálás lehetőségét és programját javasolja az önkormányzat. Az új projekt célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szervesanyagok, zöldjavak visszakerüljenek a természet körforgásába és helyben, Szentendrén hasznosuljanak, egyúttal pedig csökkenjen a megtermelt hulladék mennyisége.

A programban bárki részt vehet, aki szentendrei állandó lakos, kerttulajdonos és kedvet érez a komposztáláshoz. A résztvevők egy komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen és igényeiknek megfelelően további egy ládát rendelhetnek meg az önkormányzattól. Az eszközök átvételekor szakemberek oktatást is biztosítanak, mely során mindenki elsajátíthatja az alapvető tudnivalókat a sikeres komposztálásról. A résztvevőknek emellett vállalniuk kell, hogy az átadott komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A negyedik évtől pedig a saját tulajdonukba kerülnek a használatra átadott eszközök.

Az önkormányzat azonban maximum 200 szentendrei jelentkező részére biztosítja a részvételi lehetőséget. Jelentkezni pedig május 20-ig lehet a Városi Ügyfélszolgálaton.

Forrás: http://www.infoszentendre.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .