fbpx

A hulladéktörvény elleni petíciót kézbesítettek az államfőnek

Több mint 6 500-an írták alá azt a petíciót, amelyet ma kézbesítettek az elnöki hivatal iktatójába a Tiszta Szlovákiát akarok elnevezésű polgári kezdeményezés képviselői. Andrej Kiska köztársasági elnököt arra kérik, hogy ne írja alá az új hulladéktörvényt – írja a hirek.sk.

Vladimír Šinák, a petíciós bizottság tagja elmondta: céljuk az, hogy a környezetvédelmi minisztérium műhelyéből származó törvényt teljesen átdolgozzák, mivel az véleményük szerint tele van hiányosságokkal. A legnagyobb hiányosság Šinák szerint az, hogy nagyon drága. „Ez a törvény valószínűleg senkinek sem felel meg Szlovákiában. Nem felel meg a településeknek, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is negatívan értékelte. Nem felel meg a hulladékkezelő társaságoknak sem, akik elveszíthetik a falvakkal kötött szerződéseiket, ahogy a hulladék újrahasznosítóinak sem, akik nem tudnak hozzájutni az alapanyaghoz. Nem felel meg az iparnak sem, mivel drága lesz” – mutatott rá Šinák.A kezdeményezés képviselői azt állítják, hogy a törvény végeredményben a lakossági szemétdíjak növekedését idézi elő, növekszik az illegális szemétlerakatok száma, valamint körülbelül 2 500 személy veszíti el munkáját a hulladékfeldolgozás- és újrahasznosítás területén.

A petíció átadását tiltakozás kísérte, az elnöki palota előtt transzparensekkel felszerelkezett fiatalok tüntettek a törvény ellen. A meghívó szerint az aláírásokat „szemetes autók szirénázása mellett” adták volna át, de az autók nem érkeztek meg a helyszínre. Peter Klobušický, a kezdeményezés szóvivője elmagyarázta, hogy a petíció támogatására a szemetesek egész Szlovákiában 13 órakor bekapcsolták szirénáikat az autóikban. „A hulladékkezelő társaságok támogatják ezt az aktivitást, de érthető módon nincsenek jelen, hiszen ez egy polgári kezdeményezés” – fűzte hozzá Šinák.

A szervezők a petíció támogatására további aláírásokat szeretnének összegyűjteni, egészen addig a pillanatig, amíg a törvény nem kerül vissza a parlament elé. Ha a köztársasági elnök aláírná azt, és hatályba lépne a törvény, Šinák szavai szerint az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Az elnöki hivatal nem reagált a mai akcióra és a petícióra. „A köztársasági elnök holnap jelenti be döntését az új hulladéktörvénnyel kapcsolatban” – közölte Roman Krpelan, az elnöki hivatal sajtóosztályának vezetője.

„Már a szervezők nevéből világosan kitűnik, hogy nem az állampolgárok őszinte aktivitásáról van szó, hanem a hulladékgazdálkodás területén tevékenykedő néhány társaság képviselőiről, akiknek nyilvánvalóan megfelel a jelenlegi átláthatatlan és működésképtelen rendszer” – reagált az akcióra Maroš Stano, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője. A kezdeményezés képviselőinek érveit félrevezetőnek tartja, elmondása szerint a minisztérium többször cáfolta azokat. „Teljesen értelmetlen és logikátlan azt állítani, hogy az új törvény miatt megnövekszenek a lakossági szemétdíjak, amikor a valóságban a törvény bevezetése által egyharmadával csökkennének a falvak költségei” – hangsúlyozta Stano.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirek.sk
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .