fbpx

Brutálisan nőhet a szemétdíj

Andrej Kiska államfő számos fenntartása ellenére végül aláírta a hulladéktörvényt. A jogszabály januárban lép életbe. A köztársasági elnökre az utóbbi napokban a törvény ellenzői és támogatói is megpróbáltak nyomást gyakorolni – írja az ujszo.com.

A Tisztább Szlovákiát Akarunk polgári kezdeményezés több mint 6500 tiltakozó aláírást juttatott el az államfőhöz. Azt szerették volna elérni, hogy Kiska ne írja alá a hulladékgazdálkodásra vonatkozó új jogszabályt, átdolgozásra küldje vissza a parlamentnek. Vladimír Šinák, a kezdeményezés képviselője szerint az új törvény átláthatatlan. „Ez a jogszabály nem felel meg a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS), a különböző hulladékgyűjtő társaságoknak, sem az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek. Akár az ötszörösére is emelkedhet a szemétdíj, és növekedni fog az illegális hulladéklerakatok száma” – mondta Šinák. Szerinte az újrahasznosítás területén dolgozók közül 2500-an veszíthetik el munkájukat. „Az új törvény egyedül az Envipak társaságnak felel meg, a környezetvédelmi minisztérium a cég igényeire szabta” – véli a csoportosulás. A Híd, a KDH, az SaS és a ZMOS is arra kérte Andrej Kiskát, ne írja alá a törvényt.

A szaktárca visszautasítja a jogszabállyal kapcsolatos ellenérveket, álláspontjuk szerint a törvény a hulladék szelektálására ösztönzi a lakosságot, a szemétdíj nem emelkedik. Az Ipari Szervezetek Szövetsége (APZ) nyílt levelet írt az államfőnek, ők a törvény mellett érveltek. A szövetség szerint a jogszabály figyelembe veszi az európai uniós normákat, és rendszert visz a hulladékgazdálkodásba, megalkotásában a szervezet tagjai is részt vettek. Bár Andrej Kiskának számos fenntartása volt, végül aláírta a törvényt. Álláspontja szerint a jogszabály több rendelkezése nem egyértelmű, mégsem utalta vissza a parlamentnek.

Az új törvény módosítja a szelektált hulladékgyűjtés és a hulladék-újrahasznosítás eddigi szabályait. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyártóknak és az importőröknek maguknak kell gondoskodniuk termékeik összegyűjtéséről, feldolgozásáról és újrahasznosításáról. Megszűnik az újrahasznosítási alap, feladatait a gyártók felelősségvállalással felruházott szervezetei veszik át. Ez utóbbiak, a jogszabály bírálói szerint monopolhelyzetbe kerülnek.

Szlovákia évente 1,7 millió tonna hulladékot termel, 75 százaléka a szeméttelepekre kerül, hivatalosan mintegy 10 százalékot tesz ki a szelektív hulladék, a valóságban azonban mindössze 5–7 százalék között mozog.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .