fbpx

Évente 2700 tonna metánt hasznosít a győri kiserőmű

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósult a bezárt, rekultiváció alatt álló Győr, Pápai úti Hulladéklerakó telepen a depóniagáz hasznosító gázmotoros fejlesztés második üteme. Ezt követően minimális üvegházhatású gázkibocsátás várható s gyorsul a rekultiváció folyamata is.

2015. március 31-én megkezdte üzemelését a 499 kW villamos teljesítményű depóniagáz üzemanyagú gázmotor, ezzel a projekt megvalósításának kivitelezési szakasza lezárult. A rekultiváció alatt álló Győr, Pápai úti Hulladéklerakó telep területén új depóniagáz-kinyerő kút- és gázrendszer épült, a kinyert depóniagázt a konténeres kialakítású gázmotor használja fel, az általa termelt villamosenergia a közcélú villamoshálózatba kerül betáplálásra.

Levegő-tisztaságvédelmi és egészségvédelmi okokból a lezárt hulladéklerakón képződő depóniagáz ártalmatlanítása indokolt és kötelező is a 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet értelmében. Így a projekt révén a lezárt lerakón keletkező metángáz nem a szabadba kerül, hanem energetikailag hasznosul, ezzel is óvva a környezetet.

A projekt révén évente közel 3 millió kWh villamosenergia kerül a hálózatra, ez több mint ezer háztartás éves felhasználását képes fedezni. Ezáltal évente több mint 2700 tonna üvegház hatású gázkibocsátás kerülhető el.

A projekt teljes nettó beruházási költsége 450 MFt, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 206 MFt. A támogatás az Új Széchenyi Terv KEOP-4.10.0/C jelű, megújuló energiahordozók hasznosítását támogató konstrukció keretében kerül folyósításra.

A projektet az Arrabona Depo Kft. valósította meg és működteti. Az Arrabona Depo Kft. tulajdonosa a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.

A beruházás megvalósulásával elérhető, hogy a lezárt hulladéklerakóból az elkövetkező legalább 10 évben ne kerüljön a levegőbe metán és a hulladéklerakó telep rekultivációja a közvetlen és tágabb környezetet lehető legkisebb mértékben terhelje. A projekt hozzájárul Magyarország energiaimport függetlenségéhez is, import földgázt és villamos energiát vált ki.

A projekt főbb jellemzői a következők:

Felhasznált depóniagáz (megújuló energiahordozó): 29.567 GJ/év

Termelt villamos energia: 3.055.217 kWh/év

Értékesített villamos energia: 2.902.543 kWh/év

Üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenés: 2705 t/év

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .