fbpx

Csőd a Zöld Híd Régiónál: százezrek maradhatnak ellátás nélkül

Április 9-én a környezetvédelmi főhatóság indítványára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszót vetett ki a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. számláira. Ha az önkormányzati társulás nem tudja ellátni a feladatát, akkor Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 109 településén szűnhet meg a következő hetekben a hulladék elszállítása. Mindez körülbelül 300 ezer ember életét érintheti – írja az alfahir.hu.

Az Alfahír birtokába jutott dr. Gémesi György, az Észak-Kelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke által írt, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levele, melyben a gödöllői polgármester arra figyelmeztet, hogy heteken belül súlyos zavarok lesznek a lakosság ellátásában.

A levélből kiderül, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. két éve éli fel a fejlesztési tartalékait, hogy a napi működését biztosítsa és most már nincs érdemi lehetőség a helyzet kezelésére.

A társulás honlapja szerint a Kft. a településeik nonprofit közszolgáltatója már 2010 óta. Nyereséget nem halmoz fel, osztalékot nem fizet, állításuk szerint minden bevételt a szolgáltatásokba forgat vissza.

Észak-kelet Pest és Nyugat-Nógrád megye 109 településének összefogásával alakították meg 2004-ben a Zöld Híd Programot felügyelő önkormányzati társulást, amely a teljes körű, hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző Kft. százszázalékos tulajdonosaként funkcionál.

A társulás felerészben Európai Uniós támogatásból valósult meg, és megalakulása óta nonprofit.

A lakossági hulladékelszállítás olyan jelentősebb településeken is megszűnhet, mint

Aszód, Balassagyarmat, Fót, Gödöllő, Kartal, Szada, Szigetmonostor vagy éppen Vác illetve Isaszeg.

Mivel magyarázható a hatóságok által példás gazdasági működésűnek tartott vállalat inkasszója, ami egyébként 300 ember állásának megszűnését is eredményezheti?

Gémesi szerint az ellehetetlenülés a Program működésén kívüli okokra vezethető vissza, sőt olybá tűnik, hogy a magyar állam valamilyen oknál fogva veszni hagyta ezt a közfeladatot ellátó nonprofit vállalkozást.

Mint ismert, a 2011-es árszinten befagyasztott közszolgáltatási díjak mellett a Fidesz-kabinet – bár azt ígérte, hogy az adócsökkentés kormánya lesz – olyan új, részben adó-jellegű kötelezettségekkel sújtotta a hulladékgazdálkodási szektor szereplőit, mint az elvárt béremelés, a hulladék lerakási járulék, az energetikai felügyeleti díj, az e-útdíj, a banki tranzakciós díj, és még sorolhatnánk.

Ugyanakkor hasonlóan komoly problémát jelentett az úgynevezett rezsicsökkentés is, hiszen bár a Fidesz ezzel a politikai atombombájával képes volt választást nyerni, azonban rengeteg önkormányzati (közmű) szolgáltató csődbe jutott a piac torzítása miatt.

Gémesi György ezzel kapcsolatban arra figyelmezteti Orbán Viktort, hogy a díj megállapítás a társulástól függetlenné vált, miközben a termékdíj támogatási rendszer ma sem működik elvárható módon, a körülményesen megérkező támogatás a lerakási járulékból keletkező közterheket sem fedezi.

Nem valósult meg az ösztönző, támogató termékdíj rendszer sem, hiába is ígérték – állapította meg a polgármester, majd aláhúzta: a rezsicsökkentés hatását ilyen kényszerűen rossz szakmai, gazdasági környezetben lehetetlen kigazdálkodni – jogszabályokba és közigazgatási eljárásokba kódolták a csődhelyzetet.

Gémesi arról is tájékoztatta a miniszterelnököt, miszerint tudomása van arról, hogy a Zöld Híd Kft. jelenlegi helyzetéhez hasonló állapotba került társaságok, a célzott pályázati kereteken kívül, egyedi döntésekkel, támogatásokat kaptak az összeomlás elkerülése érdekében, azonban a 109 önkormányzat által életre hívott társulás pénzügyi kompenzációt egyetlen pályázatra sem kapott.

Az együttműködés teljes hiányát tapasztalta a Társulás elnöke;

javaslatainkat süket fülek, kéréseinket sötét fiókok, pályázatainkat elutasító határozatok, számláinkat adóhatósági inkasszók várják – fogalmazott.

A települések polgármesterei és a közel 290 ezer lakos nevében azonnali, felelős intézkedést és tartós, fenntartható, a jövő iránt elkötelezett megoldást kér a miniszterelnöktől a Gémesi György.

Hogy mi okozhatta az állami diszkriminációt az egyelőre rejtély, hiszen Zöld Híd szolgáltatásával, illetve pénzügyi elszámolásával soha semmilyen probléma nem adódott, a társulás hatóságok felügyelő hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett működik.

Lapunk természetesen megkereste a Kft-t is, kérdéseinkre választ péntekre ígértek. Amint újabb információhoz jutunk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Egyelőre annyi tanulságot szűrhetünk le, hogy a kormány által a magyar gazdaságra szabadított adóprés, valamint a támogatási rendszer nem megfelelő működése miatt majd 300 ezer magyar állampolgár hulladékának elszállítása került veszélybe, egyszersmind ezzel az alkotmányos joga is az egészséges élethez.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://alfahir.hu

Facebook Comments

One thought on “Csőd a Zöld Híd Régiónál: százezrek maradhatnak ellátás nélkül

 • 2016/06/24 at 18:27
  Permalink

  Tisztelt Sorstársak!
  Ehhez a szerencsétlen vesszőfutásnak vannak civil résztvevői is, aminek bizonyítására megemlítek néhány tényt is. Nehéz röviden leírni a bűnlajstromot, mivel ez a cég megalakulása óta (pontosan 3 éve) törvénytelen módon megállapított tarifákat számláz és hajt be a fogyasztókon. Az államigazgatásnak ennyi idő alatt ezt 2x sikerült megállapítania (Kormányhivatal) amit az NFH mindkétszer jóváhagyott, és változatlanul hagyta ezt az egyáltalán nem korrekt és törvénytisztelő céget folyamatosan garázdálkodni a területünkön is. Ebben az évben átrakták az ügyet a MEKH-hez, amely minden vizsgált körzetben megállapította a törvénytelen, jogszabálysértő áralkalmazást, és a céget kivétel nélkül kötelezte a az összes bttó árkülönbözet + kamatok megfizetésére kérés nélkül 2016.07.30.-ig. Az én esetemben 57%-os a túlszmlázás, ami 3 év alatt cca. 37.000 Ft + kamatok. Tehát ezek ne meséljenek elvonásról+rezsicsökkentésről, mert azt mind megtartották maguknak, és így is tönkre akarnak menni. Milyen számításokkal alapozták meg ezek a cégalapításukat? Sajnálatos hogy ilyen kontraszelektált gárdával ez a sorsuk, azonban ebben a helyzetben mi lesz a rengeteg becsapott, megkárosított fogyasztóval, akinek így most sok-sok pénzzel tartoznak. Említsük meg azokat, akiket késedelem miatt erőszakos behajtókkal fenyegettek, miközben ők tartoztak nekik az ellopott pénzzel.
  Fel a fejjel, és javaslom tanulmányozzák a MEKH.hu♠Hulladék♠Határozatok oldalt
  nagyon pontos, és érdekes. Jó munkát!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .