fbpx

Arany és szenny megy az e-szemétbe

Gyűlik a Földön az elektromos és elektronikai hulladék: ráadásul úgy tűnik, a legtöbbet történetesen pont azok az országok állítják elő, amelyek a legbüszkébbek a környezettudatosságukra.

Tavaly 41,8 millió tonna e-hulladék keletkezett – elsősorban kimustrált hűtőgépekből, mosógépekből, háztartási eszközökből. Jelenleg még „csak” a szeméthegy hét százalékát teszik ki a kidobott mobiltelefonok, számológépek, személyi számítógépek és nyomtatók. Hogy világos képet tudjunk magunknak alkotni a mennyiségről, a News Discovery szerint ezzel a szeméthalommal nagyjából egyenlő lenne 1,15 millió kamion, melyeknek oszlopa 23 ezer kilométeren keresztül kanyarog.

Az ENSZ által közzétett adatok szerint ennek kevesebb, mint hatodát hasznosítjuk újra: a többi hozzáadódik a lassan mindent elborító szeméthez. Mivel 2013-ban még 39,8 millió tonna e-hulladék keletkezett, ha folytatódik a trend, könnyen kiszámítható, hogy idén már 50 millióval kell számolni.

Használt számítógép-alkatrészek begyűjtőhelyén ül két férfi Újdelhiben 2009. október 3-án. Indiában egyre nagyobb gondot okoz az információtechnológiai eszközök hazai és külföldről bevitt hulladéka. Környezetvédők szerint Indiát több állam egyre inkább a mérgező és az egészségre veszélyes anyagokat tartalmazó e-hulladék-lerakóhelyeként kezeli, legnagyobb szemétexportőrei az Egyesült Államok, Szingapúr és Dél-Korea. (MTI/EPA/Anindito Muherdzsí)Környezetvédők szerint Indiát több állam egyre inkább a mérgező és az egészségre veszélyes anyagokat tartalmazó e-hulladék lerakóhelyeként kezeli. (MTI/EPA/Anindito Muherdzsí)

Meglepő (meglepő?) módon arányaiban a legtöbb e-szemetet az egyébként felettébb környezettudatos Norvégiában termelték: egy lakosra 28,4 kg elektromos hulladék jutott. Ezt követi Svájc (26,3 kg fejenként), Izland (26,1), Dánia (24,0), Nagy-Britannia (23,5), Hollandia (23,4), Svédország (22,3), Franciaország (22,2), az Egyesült Államok és Ausztria (22,1 kiló). A legkevesebb egy főre jutó e-hulladékot, 1,7 kilogrammot, Afrikában produkálták.

Ha a mennyiséget abszolút értékben vizsgáljuk, akkor a legtöbb hulladék az Egyesült Államokban és Kínában keletkezett – a világ össze e-szemetének a 32 százaléka –, s őket követi Japán, Németország és India.

Még egy „ha”. Ha újrahasznosították volna a szemetet, 48,5 milliárd eurót lehetett volna nyerni rajta. Mintegy 300 tonna aranyat is tartalmazott, ami a világ 2013-as aranytermelésének a 11 százaléka.

Persze messze nem csak aranyból áll ez a hulladékhimalája: 2,2 millió tonnára becsülik benne a káros ólomvegyületeket, valamint a higanyt, a kadmiumot és a krómot, s mintegy 4 ezer 400 tonnára az ózonpusztító gázokat.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .