fbpx

MSZP: nem akarunk nápolyi szeméthegyeket

Az elmúlt 4 évben a hulladékgazdálkodás jól működő rendszerét is teljesen felszámolta az Orbán-kormány. A ciklus eleje óta többször felhívtuk a kormány figyelmét, hogy az új adókat és díjakat a többnyire nonprofit hulladékgazdálkodó cégek képtelenek kitermelni – olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Ezeket a cégeket egyszerre sújtja a rezsicsökkentés, a tranzakciós adó, a telefonadó, a felügyeleti díj, a lerakási járulék és az útdíj is. Ugyan Magyarország idei költségvetésébe a bevételi oldalon beterveztek közel 64 milliárd forint termékdíjat és lerakási járulékot a hulladékgazdálkodási rendszer finanszírozására, de ennek alig egynegyedét adják vissza a rendszer működésére és a veszteségesség kompenzálására. Ráadásul a lerakási járulékot a hulladékgazdálkodó cégek ma sem képesek befizetni, ezért nincs is mit visszaadni nekik. Közel 50 milliárd forint folyik el valahol.

Ha a kormány nem akar nápolyi körülményeket teremteni az ország egész területén, akkor előbb egyeztet az önkormányzatokkal, majd benyújt egy új hulladékgazdálkodási törvényt, amely újra fenntarthatóvá teszi a hulladékgazdálkodást Magyarországon. Ehhez segítségül az MSZP határozati javaslatot nyújt be, amely újra rámutat a problémákra és lehetőséget teremt megoldásukra.

Heringes Anita,
országgyűlési képviselő

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .