fbpx

Aláírásgyűjtés a cementgyár újraindulása ellen

Több hátrányt jelentene, mint előnyt a hejőcsabai cementgyár működése az egyik civil munkacsoport szerint. Aláírásgyűjtést is kezdtek az üzem újraindítása ellen. A csoport tagjai szerint a cementgyártással járó hulladékégetéssel tovább nőne a légszennyezettség az egyébként is terhelt miskolci térségben. A HCM 1890 Kft. jelenleg az induláshoz szükséges engedélyekre, és banki hitelre vár. Az egyik gyártósort már idén elindítanák, ezzel több mint 300 embernek adnának munkát – írja a minap.hu.

cementgyar_150508_vcs_3.jpg

fotó: Végh Csaba

Négy kilométer a távolság a miskolci cementgyár és Kistokaj között. A távolban jól látni a csaknem 90 méter magas üzem kéményeit, amik már csaknem 5 éve nem füstölnek. 2010-ben állt le a cementgyártás Hejőcsabán. Ezzel a hazai piac jelentős, több mint 1 millió tonnás importra szorul.

A tulajdonos újraindítaná a gyárat, ez viszont sok környéken élőnek nem tetszik. Főleg a portól, a zajtól és a környezetszennyezéstől tartanak. Egy civil csoport pedig aláírásgyűjtésbe kezdett.

ambrus_gyongyi_150508_vcs_1.jpg

Ambrus Gyöngyi

A csoport tagja Ambrus Gyöngyi is. Kistokaj polgármestere szerint, a környezettanulmány nem foglalkozik megfelelően a Miskolcot körülvevő településekkel, a cementgyártással járó hulladékégetést pedig máshol, a lakott területektől távolabb kellene megoldani.

– Nem a cementgyártás ellen vagyok személy szerint, ám a hulladék- és a veszélyes hulladék égetés számomra számos problémát vet fel. Mint polgármester a munkahelyteremtést támogatom, a körzetben megoldást kell találni rá, de nem mindegy, hogy milyen áron – vélekedik Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere.

Biomassza, szennyvíziszap és gumiabroncs. Többek között ilyen anyagokat is feldolgozna a gyár a cementgyártás mellett. A tervek szerint mindez egy teljesen zárt rendszerben, modern technológiával, az Európai Unió előírásait betartva történne.

A gyár tulajdonosa szerint független szervek döntenek majd arról, hogy szabályos lesz-e a működés, ezért a hatósági döntést nem lehet megkerülni.

kalman_janos_150508_vcs_3.jpg

Kálmán János

– Magyarorszáőg ebből a szempontból egy kiforrott jogállam, ezeket az engedélyeket az arra illetékes szervezetek adják ki vagy vonják meg. Én nem szeretném minősíteni hogy az abba elhangzottak milyen mértékben vagy miért nem felelnek meg vagy felelnek meg a valóságnak, mert egyszerűen ez egy rajtam kívülálló dolog – mondtaKálmán János, a HCM 1890 Kft. tulajdonosa.

A gyárat banki hitelből indítanák újra. A teljes beruházás, ami magában foglalja a gyártósorok felújítását is, több mint 10 milliárd forintba kerülne. A környezethasználati engedélyt a Kormányhivatal adja meg, a döntés nyár elejére várható.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .