fbpx

Óriási mértékű a világ PET palack termelése

Egy átlagos család öt év alatt több mint tízezer-ötszáz PET palack és fém italos doboz hulladékot termel. Ezeknek csak kevesebb, mint felét gyűjtik szelektíven, a másik részük hulladéklerakóban vagy a természetben végzi szemétként. Egy palack lebomlása pedig közel 450 évig tart, ami nagyon sok idő – tájékoztat Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője. Hozzátette: a hétvégi országos szemétgyűjtő akció során újra kiemelt figyelmet kap a környezetszennyezés, így feltétlenül szót kell ejteni a világ elképzelhetetlen mértékű PET palack termeléséről.

pet bottle

Rutai Gergely elmondta: világszerte 340 milliárd palackot nem hasznosítanak újra évente. Bár évről évre kismértékben, de nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, ennek ellenére csak Európában például a PET palackok mindössze 48,4 százaléka kerül szelektív gyűjtőkbe. „A legjobb védelem a megelőzés, ez pedig a környezetvédelemre is hatványozottan igaz. A technika fejlődésének köszönhetően már számos olyan lehetőség áll rendelkezésre, melyekkel sokkal tudatosabbá tehető a mindennapi életvitel környezetvédelmi szempontból is” – véli a szakértő.

A szénsavasító készülékeket gyártó cég kiemelt célja, hogy csökkentse a világ PET palack termelését. Mindezt úgy, hogy a szénsavas italok kedvelőinek ne kelljen lemondaniuk az üdítőkről, csupán otthon, költséghatékonyan, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítsák elő a szénsavas vizet vagy víz alapú üdítőitalokat. A SodaStream gépek használói például kb 500 millió PET palackkal csökkentik a világ hulladék termelését, így megóvják a környezetet a gyártással és szállítmányozással járó természeti hatásoktól.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .