fbpx

Megkezdődött a „Vecsési hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése” című projekt megvalósítása

Vecsés Város 2013. nyarán pályázatot nyújtott be a KEOP-1.1.1/C/13 kódszámon meghirdetett „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése” című pályázati felhívásra. A felhívás alapján EU támogatások felhasználásával, kiemelkedően magas támogatási intenzitás mellett (maximálisan 95%), lehetőség nyílik a települési hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztésére.

A pályázat elbírálása során, a magas részvételből adódó forráshiány miatt a város pályázata tartaléklistára került. Ezért érte a város vezetését 2014. december 31-én váratlanul a hír, hogy a pályázatot visszaemelték és támogatásban részesítették. A KEOP-1.1.1/C/13-2013-0024 számú pályázat segítségével a város olyan rendszert valósíthat meg, ami biztosítja a lakossági vegyes kommunális hulladék szelektíven történő gyűjtését, valamint edényzet biztosításával lehetőséget ad a zöld hulladék komposztálására. Mindehhez olyan informatikai rendszer társul, ami költséghatékony működtetést biztosít.

A projekt célja olyan eszközök beszerzése, amelyek a városi hulladékgyűjtést korszerűbbé, környezettudatosabbá teszik, a lakossági és közületi hulladékgyűjtési rendszert modernizálják. Ennek érdekében beszerzésre kerül egy utánfutós ágaprító gép, ami azért hasznos mert Vecsésen a kertvárosias jelleg miatt sok a közterületen lévő fa, valamint az elmúlt években a faültetési programok keretében több ezer fát ültettek a város több pontján, ami megnöveli a fák gondozásával járó feladatokat. Ezen kívül egy bálázó gép is, amely a szelektíven gyűjtött hulladékok (PET palack, papír) helytakarékos szállítását segíti elő, hiszen az átvevők jobban szeretik, ha már külön gyűjtve kerül hozzájuk a hulladék.
A meglévő, elavult hulladékgazdálkodási infrastruktúra egyre kevésbé alkalmas a házhoz menő gyűjtés teljes körű lebonyolítására, és az ehhez szükséges begyűjtő-szállító kapacitások nem állnak rendelkezésre. Amint arról a lakosság már korábban tájékozódhatott januárban egy másik pályázat keretében beszereztek egy hulladékszállító gépjárművet, amivel jelenleg a szelektív hulladékgyűjtés folyik város szerte. A mostani pályázat keretében ezt a géppark frissítést kívánja az önkormányzat tovább folytatni azzal, hogy beszereznek még további két hulladékszállító gépjárművet, amivel kiválthatják a régi kukásautókat. Emellett egy kisebb, platós autó is segíti majd a munkát, aminek elsődleges feladata lesz az ágaprító vontatása.
A projekt során a fentieken kívül főként a közületek hatékonyabb kiszolgálása érdekében beszereznek 5 db nyitott és 3 db zárt 4 m3-es fém konténert, valamint 150 db 1100 literes műanyag szelektív hulladékgyűjtő konténert.
Az évente elszállítandó nagymennyiségű zöldhulladék és a háztartási, szerves hulladék csökkentése érdekében a város támogatja a házi komposztálás népszerűsítését, ezért lakossági használatra 1630 db 400 literes műanyag komposztálóedényt szereznek be. A zöldhulladék ilyen módon történő hasznosításának két előnye is van: egyrészt csökken a begyűjtendő hulladék mennyisége, másrészt a komposzt értékes tápanyag-utánpótlást biztosít a kiskertekben.
A projekt egy informatikai fejlesztést is tartalmaz, ami két részből áll. Az új rendszerek a már meglévő új és a beszerzendő 2 új kukásautók feladatait, illetve a hulladékbegyűjtés hatékonyabbá tételét segítik elő. Az egyik rendszer az ún. RFID rendszer lesz, amely a hulladékszállító gépjárművekre szerelt kamerával is ellátott jelolvasóból és a lakossági hulladékgyűjtő edényekre felszerelt chipekből áll. Ez átláthatóbbá teszi a lakossági hulladékürítést és segíti a kukák azonosítását.
A másik rendszer egy GPS alapú gyűjtés- és járatoptimalizáló, fuvarszervező térinformatikai rendszer lesz, ami hatékonyabbá teszi hulladékbegyűjtés és szállítás megszervezését, a gépjárművek gazdaságos működését.
A beszerzett eszközök a városi hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. üzemeltetésében működnek majd.
A projekt célja még a lakossági tájékoztatás és szemléletformálás is, így a tervek szerint a 2015. május 30-31-én megrendezendő III. Bálint Ágnes Mesefesztiválon a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. sátránál tájékozódhatnak a lakosok a városi hulladékgazdálkodási fejlesztésekről, a projektről és a jövőbeni tervekről.
A teljes projekt megvalósításának határideje 2015. október 01.
A projekt megvalósítási összköltsége nettó 175 143 054 forint, amely összegből az önrész 8 757 153 forint, az igényelt támogatás mértéke 95%-os támogatási intenzitás mellett 166 385 901 forint.
A projekt az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: OS MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .