fbpx

Rekordidő alatt valósult meg a “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés Budapesten

Rekordidő, három év alatt valósult meg a “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés Budapesten; a megvalósítást támogató projekt valamivel több mint 5 milliárd forintba került, amelyből mintegy 4,9 milliárd forint volt uniós forrás – mondta a főváros városfejlesztési főpolgármester-helyettese csütörtökön Budapesten, a projektzáró sajtótájékoztatón.

    Szeneczey Balázs emlékeztetett: a projektet 2011-ben nyújtották be az unióhoz, a fővárosi “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtési rendszer már 2014 végén gyakorlatilag működött Budapesten. A program megvalósítását 2013 tavaszán kezdte meg az FKF Zártkörűen működő Nonpropit Részvénytársaság.
    Hozzátette: a projekt keretében 403 ezer új, szelektív gyűjtőedényt helyeztek ki Budapesten. Emellett vásároltak 60 CNG (gáz) üzeműhulladékgyűjtő célgépet (kukásautót). Így ez év elejére a fővárosban a “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés terén a lefedettség elérte a 95 százalékot. “Csak abban a háztartásban nincs szelektív gyűjtőedény, ahová nem tudtak bejutni az azt kihelyezők” – összegezte Szeneczey Balázs.
    A főpolgármester-helyettes szerint a megvalósult projekt legfontosabb eredménye a fővárosi lakosok körében a “házhoz menő” szelektívhulladékgyűjtés terén kialakult együttműködés és támogatás. Egyben kérte a budapestieket, hogy a hulladékok pontos, elkülönített gyűjtésével a továbbiakban is segítsék ennek a környezetbarát rendszernek a fenntartását.
    Kitért arra, hogy a szelektíven gyűjtött fővárosi hulladék előválogatókba kerül, ahol a válogatott hulladék tüzetes átvizsgálásával az újrahasznosítást gördülékenyebbé tételét kívánják elősegíteni. Utalt arra, hogy a múlt év őszén helyeztek üzembe egy válogatót, amellyel az újrahasznosítást kívánják felgyorsítani (ez mintegy 500 millió forintos beruházás volt). A válogató üzemben elítélteknek biztosítanak munkát segítve társadalmi visszailleszkedésüket.
    Horváth Béla, az FKF Zártkörűen működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója kiemelte: a rendszer kiépítése sikeres volt, és határidőre valósították meg. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megkezdése – 2013 tavasza – óta papírból mintegy 22 millió 624 ezer kilogrammot, műanyagból és fémből pedig mintegy 11 millió 622 ezer kilogrammot gyűjtött össze a cég szelektíven. A gyűjtés járatrendszerben történik, és mintegy 200-an végzik ezt a munkát.
    Bokor István, az FKF Zrt. projektigazgatója az MTI-nek elmondta: a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer működtetése a fővárosban évente mintegy 1,5-2,0 milliárd forintba kerül. Hozzáfűzte, hogy a rendszer hatékonyabb működtetése érdekében épül Budapesten egy nagy optikai hulladékválogató is, amely mintegy 3 milliárd forintba kerül majd.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

One thought on “Rekordidő alatt valósult meg a “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés Budapesten

  • 2015/05/19 at 11:45
    Permalink

    A program keretében továbbá 900-ról 511-re csökkent az üveggyűjtő konténerek száma.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .