fbpx

5. TeSzedd! – Rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

Közel másfél milliárd forint értékű munkát végeztek el a három nap alatt

Véget ér az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció. Az országos szemétgyűjtés-ben 2015. május 15-17. között összesen 1.590 helyszínen – a becsült adatok szerint – több mint 170 ezer önkéntes szedhetett szemetet. Megközelítőleg 1,5 milliárd forint értékű munkát végezhettek el az idei akcióban a „teszeddelők”, akik körülbelül 2.300 tonna szemetet gyűjtöttek össze a három nap alatt. A megtöltött szemetes zsákok elszállítása május 18-án, hétfőn kezdődik.

Bár vasárnap délután az országban egy-két helyen még tart a TeSzedd! akció, a becslések szerint az idei országos szemétgyűjtésben több mint 170 ezer önkéntes vehetett részt összesen 1.590 helyszínen, ahol körülbelül 2.300 tonna szemetet gyűjthettek össze. Ezzel közel másfél milliárd forint értékű munkát végeztek el az akció három napja alatt.

Az időjárás sok helyen nem kedvezett a szemétgyűjtő akciónak, pénteken a Dél-Dunántúlon, szombaton egy keskeny sávban a Kaposvár-Pécs-Békéscsaba vonalon, vasárnap napközben pedig az ország északkeleti részén esett az eső. Az önkéntesek azonban ahelyett, hogy lemondták volna az akciót, elhalasztották azt egy későbbi időpontra még aznap, vagy a következő akciónapra.

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akciót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg a Heves megyei Poroszlón. A tárcavezető szerint a jelentkezők száma azt mutatja, felelősnek érezzük magunkat a környezetünkért. Eközben a Vas megyei Szentgotthárdon a szemétgyűjtés helyett rendhagyó környezetvédelem órát tartottak a Széchenyi István Általános Iskolában a szakadó eső miatt. Az esemény „osztályfőnöke” V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár volt, aki a környezet- és természetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról beszélt a gyerekeknek, színes történetekkel gazdagítva a hasznos információkat. Az elmaradt szemétgyűjtést azonban bepótolhatják a szentgotthárdi diákok, várhatóan az ősszel pót-TeSzedd!-et tartanak nekik.

Az idei TeSzedd! akcióban a legtöbb önkéntes Pest megyében gyűjtött szemetet,, 203 találkozási ponton (kivéve Budapest) 13.590 regisztrált önkéntes töltötte a zsákokat. A második helyre idén ebben a tekintetben Hajdú-Bihar, a harmadikra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került. Az 5. TeSzedd! akcióban Budapesten 151 találkozási ponton 8.078 regisztrált önkéntes vett részt az akcióban. Az első 10 legaktívabb település között még Püspökladány, Mosonmagyaróvár, Hatvan, Hajdúnánás, Szombathely, Edelény, Karcag, Fertőd és Miskolc szerepel.


 

A TeSzedd! akcióról általánosságban

A TeSzedd! akció célja egyrészt az elszórt, eldobált szemét összeszedése, illegális hulladéklerakók felszámolása, másrészt – hosszú távon – a társadalmi szemléletformálás, az emberekben a környezet iránti érzékenység erősítése. Ez nemcsak a szemetelés gyakorlatának visszaszorítását, hanem a hulladékok keletkezésének megelőzését, az újrahasználat és az anyagok újra történő hasznosításának elősegítését célozza. Ezen célkitűzések igazodnak az Európai Bizottság által – a LIFE+ Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR)-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akció célkitűzéseihez: a 3R, azaz recycle-reuse-reduce alapelve a hulladékok újrahasznosítását, az anyagok újrahasználatát, valamint a tudatos fogyasztás és vásárlás révén az egyre kevesebb hulladék termelését foglalja magában.

A Let’s Clean Up Europe! összeurópai szemétgyűjtést, amelyhez idén is csatlakozott Magyarország, összesen 27 európai uniós, és öt, a közösségen kívüli országban tartották meg.

A TeSzedd! akciónak a fentieken kívül az önkéntességet, az önkéntes tevékenységet népszerűsítő, és közösségépítő szerepe is van.

A jubileumi TeSzedd! célcsoportja és résztvevői a tavalyihoz hasonlóak voltak: kisebb-nagyobb baráti, munkahelyi közösségek, családok és diákok, az óvodáskortól az általános és középiskolás tanulókon át, az egyetemistákig. Idén immár második alkalommal csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz a Magyar Természetjárók Szövetsége, amelynek képviselői az Országos Kékkör 2500 km hosszú túraútvonalát igyekeztek megtisztítani a kirándulók által eldobált szeméttől. Most először csatlakoztak hivatalosan az akcióhoz a Magyar Honvédség különböző alakulatai szerte az országban, és szintén először vett részt a szemétgyűjtésben a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésének elősegítésével foglalkozó GREENWILL nemzetközi szervezet, amely a világ közel 100 országában van jelen.

A TeSzedd! akció keretében idén is lehetőség volt iskolai közösségi szolgálat teljesítésére, és a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – amelyek súlya idén megközelítette a 11 tonnát – ez alkalommal is a Magyar Posta juttatta el a helyi koordinátorokhoz.

Az immár ötödik alkalommal meghirdetett TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezte.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .