fbpx

Befejeződött a Délkelet-Alföldön a szilárdhulladék-lerakók rekultiválása

Befejeződött a délkelet-alföldi bezárt települési szilárdhulladék-lerakók rekultiválása, a projektzáró rendezvényt kedden Csorváson tartotta a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás.

    A térségi program keretében 69 település összesen 76 hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg a társulás, ebből 37 fejeződött be most.     A program elsődleges célja a lerakókkal érintett természeti környezet állapotának helyreállítása, a környezeti elemek szennyeződéstől való elhatárolása, megóvása, az eddigi szennyezések minimalizálása – mondta a rendezvényen Dávid Zoltán, a DAREH elnöke, Orosháza polgármestere (Fidesz). Hozzátette: egyrészt így tudnak megfelelni az EU egyre szigorodó előírásainak, másrészt ezen túl a jövő generációért érzett felelősség is hajtotta a társulást a feladat elvégzésére.     Bognár László, a DAREH II. kivitelező konzorcium képviselője elmondta: harminc hulladéklerakót zártak le véglegesen, hatot átmenetileg, a gesztit pedig teljesen felszámolták.     A maradék 39 lerakó rekultiválása június 10-én fejeződik be. A mintegy másfél éves kivitelezés során mintegy 1,1 millió négyzetméternyi területet rekultiváltak, közel 650 ezer köbméter tömör hulladékot mozgattak meg. Számos lerakó közvetlenül a települések határában helyezkedik el, a lerakók 500 méteres környezetében több mint háromezer lakos él.     A programot mintegy 5,2 milliárd forintból valósították meg, amelyet teljes mértékben uniós pályázati forrásból fedeztek. A projekt során 38 alvállalkozó közel 400 munkavállalót foglalkoztatott.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .