fbpx

A Földművelésügyi Minisztérium is csatlakozott a klímavédelmi kampányhoz

Kiemelten fontos a társadalom környezettudatosságának erősítése, és minden olyan kezdeményezésre elengedhetetlenül szükség van, amely ezt a célt szolgálja. A Földművelésügyi Minisztérium éppen ezért csatlakozott Áder János köztársasági elnök felhívásához, és támogatja azt a klímavédelmi kezdeményezést, amelynek célja, hogy nemzetközi összefogással ösztönözze a világ vezetőit a párizsi klímacsúcs előtt. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és a tárca valamennyi államtitkára a www.elobolygonk.hu oldalon keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelten fontos a klímavédelem ügye és a környezettudatosság erősítése, ezeket a területeket helyezi előtérbe a környezet- és természetvédelem középtávú céljait meghatározó, 2015 és 2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP) is. A stratégia kiemelten fókuszál a természeti értékek és erőforrások védelmére, a fenntartható termelési és fogyasztási szokások elterjesztésére, a klímaváltozás hatásaira való felkészülésre és a gazdaság zöldítésére. Magyarország hatévente újítja meg környezetvédelmi célkitűzéseinek és feladatainak dokumentumát, amelyből a negyedik van jelenleg az Országgyűlés előtt.

A tavaly véget ért 3. Nemzeti Környezetvédelmi Program eredményesen zárult. A Kormány intézkedésének köszönhetően Magyarország környezeti állapota számos tényező esetében javult. Így például csökkent az üvegházhatású- és a savasodást okozó gázok kibocsátása. Javult az energiahatékonyság és nőtt a megújuló energiaforrások használata.

A hulladékgazdálkodás átfogó átalakításával sikerült mintegy 2,5 millió tonnával visszaszorítani az évente keletkező hulladék mennyiségét. Emellett 10 százalékkal csökkent az egy főre jutó lakossági vízfogyasztás, és növekedett a közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózatba bekapcsolt lakások aránya. Fontos eredmény az is, hogy tovább növekedett hazánk erdősültsége, az erdőgazdálkodással érintett terület kiterjedése mára meghaladja a 2 millió hektárt.

(FM Sajtóiroda)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .