fbpx

Már folyik a próbaüzem

Újabb fontos állomásához érkezett a „Keszthely Város zöld hulladékának energetikai célú köztes termékké való feldolgozása és hőenergetikai hasznosítása” című KEOP-4.10.0/B/12-2013-0025 azonosítószámú projekt. Leszállításra került az EWA fermentáló konténer, mely a projektben megvalósuló rendszer egyik fő technológiai eleme – regio1.hu.

A VÜZ Nonprofit Kft. Fodor utcai fűtőművének területén, illetve a keszthelyi KETÉH telepen megvalósuló projekt célja, hogy Keszthely Város fenntartási tevékenységeiből származó zöldhulladékból jól égethető tüzelőanyagot állítson elő, majd azt a távhő rendszerében hasznosítsa.

A fejlesztés során megvalósuló rendszerben a beszállított biomassza alapanyagokat (fa- és fűnyesedék) meghatározott receptúrák alapján keverő-aprító gép homogenizálja, majd az EWA fermentáló konténer a levegő oxigénjének és hő hatására végbemenő fermentáció segítségével feldolgozza. Az EWA fermentor hőszigetelt munkaterében levegőztető és átforgató rendszer, szállítószalag, be- és kitároló berendezés található, mindez egy 12 méter hosszú konténerben foglal helyet.
A feldolgozás során az aprított biológiailag lebomló hulladékok keverékét az erjesztő munkaterébe töltik, itt az optimális nedvességtartalom és a levegő hatására beindul az aerob baktériumok anyagcseréjének működése és gyors szaporodásuk, melynek hatására a hőmérséklete megnövekedik, amellyel felgyorsul a komposztálódás folyamata. Az összetett szerves anyagok lebomlanak, és átalakulnak. A belső magas hőmérséklet (70°C) hatására csökken a mikroorganizmusok és a patogén szervezetek (vírusok, baktériumok, penészgombák, férgek) száma illetve a pelyvafélék magjainak csíraképessége. A fermentáció folytatásával 50°C hőmérséklet mellett és intenzív levegőztetéssel lehetővé válik a töltet úgynevezett biológiai utószárítása. A fermentáció befejeződése után a töltet stabil és higiénikus, felhasználható bio tüzelőanyagként vagyis energetikai felhasználású komposztként.
Az EWA fermentáló konténer éves kapacitása 96 órás ciklusban 1000 t biológiailag lebomló hulladék feldolgozására képes és 825 t bio tüzelőanyagot állít elő. Üzemeltetése során nem keletkezik túlzott zajkibocsátás, nem keletkeznek sem szennyezett vizek, sem szilárd hulladékok. Az optimális üzemmódban működő fermentáló konténerből csak vízpára és széndioxid távozik.
Az így előállított kész tüzelőanyag a felhasználás ütemében mobil tároló konténerek és a vontató segítségével közúton a fűtőműbe leszállításra kerül. A mobil tárolóból egy csigás feladószerkezet továbbítja a tüzelőanyagot a biokazánba, ami a távhőrendszer részére előállítja a meleg vizet. A biokazán működése révén előállított energia a teljes Fodor úti távhő-rendszerben felhasznált mintegy 26.000 GJ energia 50%-át teszi ki. A fejlesztés eredményeképpen a gázüzemű kazánok jelentős mértékben kiváltásra kerülnek a biokazán révén, s így az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése mellett, a város megújuló energiahordozó felhasználása is növekszik.

Szabó Csilla – Keszthelyi Televízió

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.regio1.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .