A FAO a nagybani piacokkal összefogva csökkentené az élelmiszerhulladékot
Az emberi fogyasztásra szánt ételek harmada, évente csaknem ezermilliárd dollár értékű étel kerül a hulladékba világszerte, ennek csökkentése érdekében partnerségi megállapodást írt alá az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) és a Nagybani Piacok Világszövetsége (WUWM).
A megállapodást a Budapesten rendezett WUWM kongresszuson írták alá, amelyet a Budapesti Nagybani Piac, valamint a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága rendezett múlt csütörtökön.
A szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben ismertették: a Budapesti Nagybani Piac is ezen elvek mentén tervezi élelmiszerbiztonsági együttműködések létesítését, elsőként a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.
A közlemény szerint a megállapodás keretében olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek növelik a városi piacok logisztikai hatékonyságát, valamint csökkentik és kezelik is a szektorban keletkező élelmiszerhulladékot.
A közlemény idézi Donald Darnallt, a WUWM igazgatótanácsának tagját, aki elmondta: a vizsgált nagybani piacok közel 60 százaléka szerint a következő öt évben az élelmiszerhulladék kezelése jelenti a legnagyobb kihívást.
Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a Budapesti Nagybani Piac számos olyan rendezvényt és egyesületet tervez támogatni, amelyek a feleslegessé vált, de még felhasználható, illetve fogyasztható élelmiszereket hasznosítják. Hozzátette: a piac támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület június 4-én megrendezendő, Esélyt az ételnek nap elnevezésű rendezvényét, amellyel az élelmiszerfeleslegek problémakörére hívják fel a figyelmet.
Forrás: MTI