fbpx

Rekultiválták Makó két régi szeméttelepét

A Makóra érkezőket már nem fogadja hatalmas hulladékhegy, ugyanis befejeződött a két régi szeméttelep rekultivációja. Az egyik telephelyen 15 ezer köbméter, a másikon pedig 18,5 ezer köbméter háztartási szemetet borít fedőréteg, az uniós elvárásoknak megfelelően – írja a promenad.hu.

– Néhányan hónapon belül zöld növények borítják majd azt a két dombot, mely Makó határában van, s korábban hulladékhegy volt – mondta Czirbus Gábor kedden, a régi szeméttelepek rekultiválásának befejezése után tartott sajtótájékoztatón. Az alpolgármester kiemelte: környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos beruházás, hiszen ezzel minden szabálynak, elvárásnak megfelelő helyre került a kommunális hulladék, s nem szennyezi tovább a külvárost.

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás települési szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációja a térségben összesen 69 település 76 telepét érinti. – Az elmúlt 17 hónapban összesen több mint 10 milliárd forintot költöttünk erre a célra, s közel 2 millió négyzetmérenyi területet tettünk rendbe, ahol 1 millió köbméter hulladékot mozgattunk meg – foglalta össze számokban a projektet Szabó Zoltán, a DAREH elnöke. A rekultiváció azokat a lerakókon valósult meg, melyek tíz évnél régebben nem fogadtak már újabb szemétszállítmányt.

Makón a Bácska Mérnöki Szolgáltató Kft. végezte a kivitelezési munkákat. A kiskunhalasi székhelyű cég kommunikációs vezetője, Kovács Iván elmondta: a Maros-parti városban két régi telepet tettek rendbe. Az egyiken. a 15 ezer négyzetméteresen 15 ezer köbméternyi hulladékot mozgattak meg és 17,5 ezer köbméternyi fedőanyagot szállítottak ide. A dombon úgynevezett gázfáklyázó rendszert is telepítettek, melyek a szemétből képződő gázok elvezetésére, elégetésére szolgál. A nagyobbik lerakónál 18,5 ezer köbmétere hulladékot kellett úgy átrakodni, hogy szabályos dombot alakíthassanak ki rajta.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://promenad.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .