fbpx

Nem csődöl be a Zöld Híd

Legalábbis a cég ezt kommunikálja – számol be a kismarosikikialto.hu.

Május elején kerestük meg a hulladék elszállításával foglalkozó vállalkozást, hogy kérdéseinkre választ adjanak. Sem telefonon, sem emailben nem volt visszajelzés – egészen mostanáig.

Ma a Zöld Híd külsős PR tanácsadó cégétől jött egy anyag egy szabadkozó levél kíséretében. Ebben arról biztosítják az érintett, száznál is több települést, hogy ugyan van baj, de a mostoha körülmények ellenére kitartanak.

Az írást változtatás nélkül közöljük.

“CSŐDBE MEGY A ZÖLD HÍD!?
Rémhírek terjednek a településeken…

Többmilliárdos veszteség, rettegő dolgozók, üzemanyaghiány, az út szélén hagyott szemét, feldolgozatlan hulladékhegyek Gödöllőn, sokmilliós végkielégítések, külföldre szökött igazgatók – ilyen és ehhez hasonló értesülésekről suttognak egymás között Nógrád és Pest megyei lakosok, mikor szóba kerül a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. neve. De mi az igazság?
Különböző internetes oldalakon, Facebook-on terjednek a rosszindulatú híresztelések. Vannak olyan újságok, amelyek valóságos rágalomkampányt folytatnak az önkormányzati társaság ellen, mintha az bűnözőket alkalmazna azért, hogy szétlopják a közös vagyont. Mivel egy olyan cégről van szó, amely 2010 óta 300 ezer ember hulladékát kezeli és felerészben uniós támogatásból jött létre, ezért kiemelten fontos, hogy a közvélemény tisztában legyen a valós helyzettel. Megkerestük a közszolgáltató cég felügyelőbizottságának tagjait is, akik határozottan cáfolták, hogy bármilyen vagyonátmentés vagy egyéb fiktív, pénzügyi manőver zajlana a társaságnál. Sajnos vannak súlyos veszteségek, ez kijelenthető. A társaság ugyanis kényszerhelyzetbe került és a lakosság szolgálatában végzett napi működés fenntartása miatt gyakorlatilag elégette a tartalékait.
Magyarország hetedik legnagyobb hulladékos cégét, a Zöld Híd Régiót is súlyosan megtépázta anyagilag a rezsicsökkentés. Ami a családoknak évente pár ezer forintos nyereség, az a hulladékfeldolgozónak évente 300 millió forintos veszteség. Ez kábé 8 havi munkabér fedezete – csak hogy érzékeljük, mekkora összegről van szó. A cég gazdasági igazgatója azt is elmondta, hogy hiába lett olcsóbb a szolgáltatás, több ezren egyáltalán nem fizetik az alacsonyabb szemétszállítási díjat sem. A lakosság közel 500 millió forintos tartozást halmozott fel az elmúlt években – ennek a behajtása szinte lehetetlen. A két tétel önmagában 800 milliós mínuszt jelent, amit képtelenség kigazdálkodni. Az összes többi hulladékos közszolgáltató is ugyanilyen fojtogató helyzetben vergődik.

A Zöld Híd naponta 1 300 000 forintos veszteséget termel – tájékoztatott bennünket Farkas Balázs ügyvezető igazgató. A befagyasztott díjak és az időközben bevezetett három új adófajta, az e-útdíj, a tranzakciós adó és a tonnánként 6000 forintos lerakási járulék miatt gyakorlatilag egy újabb rezsicsökkentésnyi mínuszt kaptak a nyakukba, de nem adják fel.
Sokan már szívesen temetnék ezt a 106 önkormányzat tulajdonában álló, erős nonprofit céget, de akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni – mondta a Zöld Híd tulajdonosi testületének elnöke, Dr. Gémesi György. Ameddig csak emberileg, technikailag és anyagilag lehetséges, addig változatlan színvonalon, megbízhatóan elvégzik a szolgáltatást. Évente 65 000 tonna hulladék keletkezik, amit el kell szállítani, fel kell dolgozni, különben katasztrófahelyzet alakul ki. A Zöld Híd vezetői, szakemberei és dolgozói mindent megtesznek, hogy fenntartsák a közszolgáltatást. Ha rajtunk múlik, a kukásautóink mindennap elindulnak. Itt nincs szükség más szolgáltatót kijelölni, hiszen az emberek felé vállalt kötelezettségeinket el tudjuk látni, persze ha nem tesznek minket tönkre anyagilag – nyugtatja meg a kedélyeket Gyenes Szilárd projektvezető.
Az emberek hallanak, olvasnak mindenfélét, hajlamosak is elhinni ezeket és közben fogalmuk sincs róla, hogy mi az igazság – ezt már Farkas Balázs, a társaság ügyvezetője tette hozzá, aki őszintén megdöbbent, amikor meghallotta a cégről kerengő értesüléseinket. Természetesen a rágalmaknak semmilyen valóságos alapjuk nincsen. A lopás, a bujkálás nem a Zöld Híd stílusa. A cég felelősen gazdálkodik évek óta, minden adata nyilvánosan elérhető, gazdasági, szakmai döntései a tulajdonos önkormányzati testület jóváhagyásával születtek.
Ránk akarják verni, hogy felelőtlenek vagyunk. Ránk, akik 30 évre vállaljuk, hogy gondoskodunk a lakosaink hulladékáról. Azok a döntéshozók mondják ezt, akik az utóbbi két évben 200-szor módosították a hulladéktörvényt, minden érintett cégnek egy teljesen követhetetlen és kiszámíthatatlan környezetet teremtve. Akkor ki itt a felelőtlen? – tette fel beszélgetésünk végén a súlyos kérdést Farkas Balázs ügyvezető.”

A cikk eredetiben itt olvasható: http://kismarosikikialto.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .