fbpx

Chipeket kapnak a kukák Nyíregyházán

Több mint 1,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási eszközfejlesztés kezdődött Nyíregyházán, ahol rádiófrekvenciás chippel látják el a családi házas övezetek háztartási szemétgyűjtő edényeit – közölte a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen szerdán.

Petró Árpád elmondta: az önkormányzat európai uniós támogatású beruházásával a cég korszerűsítheti a szelektív hulladékgyűjtést, valamint modernizálhatja járműparkját.

A nyíregyházi helyhatóság az 1,2 milliárd forintot meghaladó fejlesztéshez 95 százalék arányú pályázati támogatást, több mint 1,1 milliárd forintot nyert.

Az igazgató tájékoztatása szerint a háztartási hulladékgyűjtő edények július végéig látják el chippel, így az informatikai rendszer adatai alapján hatékonyabbá tehetik a szemétszállítást és 100 százalékos pontosságúvá válik a nyilvántartási rendszer.

A hulladékgyűjtő gépjárműveket a chipleolvasó mellett kamerával is felszerelik, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer azonnal jelezze az úgynevezett “fekete ürítéseket”, amitől az illegális szemételhelyezések visszaszorítását várják a szakemberek.

A projekt keretében Nyíregyháza 22 ezer háztartása számára egyenként 240 literes, szelektív hulladék-gyűjtő edényt is biztosítanak, ami az eddigi zsákos papír- és műanyag-gyűjtést váltja fel.

A kft. a gépjárműparkját 16 korszerű szállítóeszköz vásárlásával növelheti a fejlesztés keretében. Beszerezhetnek hat tolólapos- és négy forgódobos tömörítővel ellátott hulladékszállító kocsit, továbbá két konténeres-, valamint egy multifilteres autót, illetve egy-egy darus platós, rakodó és villás járművet.

A nyíregyházi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. működési területén évente több mint 126 ezer tonna háztartási és ipari hulladékot gyűjt össze. Ennek 47 százalékát, közel 60 ezer tonna hulladékot már újrahasznosítanak. A szemét 53 százaléka kerül jelenleg lerakóba, mintegy 67 ezer tonnányi.

A chipes rendszerű szemétszállítástól a szelektív-gyűjtés arányának további növekedését várják a társaságnál – emelte ki Petró Árpád. A feltételek idei javításával ugyanis várhatóan még többen választják majd a háztartású hulladékok fajtánkénti gyűjtését, amivel költséget takaríthatnak meg, hiszen kisebbre cserélhetik a vegyes szemét elhelyezésére szolgáló kukákat.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .