fbpx

Zéró hulladék-kibocsátó a Ford Mexikói üzeme

A Ford közzétette 16. éves Fenntarthatósági Jelentését, amelyben beszámol környezetvédelmi céljainak megvalósításáról. A REPREVE-szálnak az iparágon belül egyedülálló felhasználásával a vállalat több mint 5 millió műanyagpalackot hasznosít a 2015-ös Ford F-150 gyártása során – írja a logisztikama.hu.

Forrás: Ford

 

A jelentés bemutatja a Ford eredményeit a hulladék-kibocsátás globális mérvű csökkentése terén, bejelentve, hogy a Hermosillóban működő présüzem és összeszerelő üzem bevonásával idén év elején immár az összes mexikói termelőegységében nullára csökkentette a hulladék-kibocsátás mennyiségét. Ennek eredményeként – a 2014-es adatok alapján – a Ford mexikói üzemei idén és a jövőben évi 700 tonnával kevesebb hulladékot termelnek. A mexikói (Hermosillo, Cuautitlan és Chihuahua) üzemek sikerei lehetővé teszik a vállalat számára, hogy megvalósítsa célját, és a 2011-2016-os időszakban globális szinten 40 százalékkal csökkentse az egy járműre eső hulladék-kibocsátást. Hasonló, ugyancsak 40 százalékos csökkentést sikerült elérni 2007 és 2011 között is.
Közel 45 tonnányi vendéglátóipari hulladékot a környékbeli farmerek komposztálnak, amit az üzemek melletti termőföldek talajjavítására használnak fel. Az oldószereket és az alumíniumhulladékot zárt rendszerekben gyűjtik és hasznosítják újra.

A hermosillói egység a Ford 27. üzeme világszerte, ahol megvalósult a zéró hulladék-kibocsátás. A többi ilyen üzem közül tizenhárom Észak-Amerikában, hét Európában, öt a Csendes-óceáni régióban, három pedig Dél-Amerikában működik.

A vállalat környezeti hatásainak mérséklése

A Ford Fenntarthatósági Jelentése a vállalat ambiciózus célját is felvázolja, ami szerint 2025-re a Ford globális szinten 30 százalékkal csökkentené az egy jármű gyártásával járó CO2-kibocsátást. 2013-ról 2014-re ezt az emissziót több mint 2,4 százalékkal sikerült mérsékelni, és a vállalat tovább halad a hosszú távú cél felé vezető úton. Emellett a Ford az utóbbi években globális vízfelhasználását is jelentős mértékben csökkentette. 2014-ben a 2009-es értékhez képest a gyártás már 30 százalékkal kevesebb vizet igényelt, így a vállalat a tervezettnél két évvel korábban érte el a kitűzött célt.

A 2011-2016-os időszakban a Ford globális szinten várhatóan 25 százalékkal csökkenti az egy jármű gyártására eső energiafelhasználást. 2000 óta a Ford több mint 300 millió dollárt költött világszerte üzemei energiahatékonyságának javítására.

A REPREVE-szál

A fenntartható forrásból származó alapanyagok melletti elkötelezettség jegyében a Ford bevezette a REPREVE szálak alkalmazását, ami több mint 5 millió műanyagpalack újrahasznosítását jelenti. A vállalat ezt a megújuló anyagot használja fel a vadonatúj, 2015-ös F-150 pickup modell gyártásához. Az F-150 a világ ötödik autója, amelyben megtalálható a REPREVE, amit a Ford – azóta is egyetlen autógyárként – 2012-ben kezdett el használni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.logisztikama.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .