fbpx

Ártalmatlanítanak több ukrajnai radioaktív hulladékot

A Legfelsőbb Tanács elfogadta a radioaktív hulladékok ártalmatlanításáról szóló szerződést, melyet a Miniszteri Kabinet és a NATO írt alá 2013-ban – közölte az Unian hírportál június 17-én – írja a karpatalja.ma.

A hulladékok az egykori szovjet katonai programok ukrajnai végrehajtásának következményei.

A szerződés elfogadására a 343 parlamenti képviselőből 272 szavazott igennel.

A törvényt Szerhij Kurikin, a környezetvédelmi és természeti erőforrások miniszterének helyettese mutatta be.

Elmondta, hogy Ukrajna területén hat helyen található az 1960-as és az 1990-es évek között betemetett radioaktív hulladék. Két ilyen hely Krímen, kettő másik Ivano-Frankivszk megyében, a negyedik Kirovohrad megyében, az ötödik Zsitomir megyében, a hatodik pedig Donyeckben található.

– Az ismeretlen aktivitással rendelkező radioaktív hulladékokat felszíni tárolókban helyezték el. A betemetett káros anyagok jelenleg az objektumok tulajdonosainak a felügyelete alatt állnak, akik egyben garantálják azok védelmét – írják a törvény magyarázatában.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy az ártalmatlanítással kapcsolatos munkálatokat teljes mértékben a NATO finanszírozza. Az első fázisban közel 508 ezer eurót fordítanak erre a célra, a további támogatások összege az első fázis eredményétől függ.

A megállapodás szerint a munkálatokhoz szükséges felszerelések, szolgáltatások adómentességet élveznek mindennemű tarifa, díj, illeték és vám alól.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.karpatalja.ma

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .