fbpx

Szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése a Sajóvölgyében

A Sajó-Bódva Völgy és Környéke települési szilárdhulladék- gazdálkodási rendszer fejlesztése címmel tartottak tanácskozást a kazincbarcikai Művelődési Központ színháztermében, kedden délelőtt – írja az opont.hu.

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás hulladékgazdálkodási rendszert üzemeltet a háztartási vegyes és szelektíven gyűjtött hulladékok jogszabályoknak megfelelő kezelésére.
Az elért eredmények ellenére azonban a jövő kihívásait a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer nem fogja tudni teljesíteni, ezért a Társulás uniós forrásból további fejlesztéseket hajt végre.

A KEOP-1.1.1/2F/09-11 sz. pályázati forrásból, a további fejlesztésekre több mint 3.2 milliárd forintot költ el, melynek több, mint 90%-át az EU biztosítja.
2014. októberében átadásra kerültek a munkaterületek, és várhatóan ez év végég befejezésre is kerül az a projekt, melynek végeredményét és megváltozott hulladékgyűjtés szokások pozitív hatását a térségben élők hosszú távon tudják majd élvezni.

A projekt bemutatása kapcsán Szitka Péter, a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, hogy fontos, hogy a térségben keletkező hulladék mimnél nagyobb része újrahasznosításra kerüljön, amit meg kell előzön egy szétválogatás. Ennek köszönhetően pedig csökken a lerakott hulladék mennyisége is.

A projekttel Kazincbarcika mellett 125 településen indulhat el a szelektív hulladék gyűjtés. A háztartási hulladék a sajókazai hulladékcentrumban bekerülve egy válogatómű segítségével az újrahasznosítható anyagok kiválogatásra majd értékesítésre kerülnek.

A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése is célja a mostani projektnek, hogy Kazincbarcika mellett a többi településen is környezettudatosabban gyűjtse a lakosság a háztartási hulladékot. Mint azt Szitka Péter elmondta, a szelektív hulladékgyűjtés nem csak az EU normák miatt fontos, hanem az itt élőké és a mi érdekünk is.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.opont.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .