fbpx

SIKERES VOLT A KÉTKUKÁS RENDSZERŰ GYŰJTÉS PRÓBAÜZEME

Egy januárban hatályba lépett kormányrendelet alapján megváltoztak a hulladékgazdálkodás feltételei. Közeledik az idő, amikor minden fehérvári lakosnak kötelező lesz elkülönítetten gyűjteni a hulladékot. Június 1-től két városrészben, egy családi házas és egy lakótelepi övezetben elindult a próbaüzem. Czentár Ottóval, a Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetőjével beszélgettünk az eddigi tapasztalatokról – írja a fehervarihirek.hu.
Mely városrészeken kezdődött meg kísérleti jelleggel az új rendszer szerinti gyűjtés, és mit jelent ez pontosan?
Június elsején két városrészben, egy családi házas és egy lakótelepi övezetben, kísérleti jelleggel került bevezetésre a módosult gyűjtési rendszer. A családi házas övezet kísérleti projektje az öreghegyi városrész Pozsonyi és Béla út közötti részét és az úgynevezett író utcákat érinti. A lakótelepi övezet kétfrakciós kísérleti modellje a Tóvárosi lakótelepen valósult meg. A korábban vegyes hulladékokat gyűjtő edényeket kétfelé osztottuk, felirattal láttuk el. Arra kértük a lakosságot, hogy a biológiailag lebomló, illetve elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladékot külön edényekbe gyűjtsék. Ezek külön kerültek elszállításra és kezelésre.
Milyen gyakorlati tapasztalatokra tettek szert az elmúlt majdnem három hétben a gyűjtéssel kapcsolatban?
A családi házas övezetben sokkal hatékonyabban működik a szelektív gyűjtés. Ezzel ellentétben a lakótelepen azt tapasztaltuk, hogy a két edényben nagyjából azonos típusú hulladékot találunk. Nagyon fontos lenne, hogy a szelektív hulladék valóban csak hasznosíthatókat tartalmazzon, a másik pedig csak biológiailag lebomlókat.A családi házas övezetben kiosztott gyűjtőedényeket 1402 fő vette át a meghirdetett osztási napokon, 71 fő pedig a Depónia telephelyére jött érte. Elenyésző volt azok száma, akik nem szerettek volna részt venni a szelektív gyűjtésben. Fontos információ, hogy június 22. hétfőtől megszűnik az új edények átvételének lehetősége.
Milyen változásokra számíthatnak a fehérváriak és mikortól?
A próbaüzem folytatódik, és a tervek szerint a közeljövőben a többi városrész is fokozatosan bekapcsolódik a kötelező szelektív gyűjtésbe. A konkrét időpont a rendelkezésre álló források függvénye, de a lakosokat természetesen időben tájékoztatjuk a teendőkről, több csatornán is. A családi házas övezetben az elkülönítetten gyűjtött hulladékot páratlan heteken szállítja el az autó, a biológiailag lebomló hulladékot minden héten. A sárga, kék fedelű, újonnan kiosztott edényeket tehát csak kéthetente, a másik edényt viszont ugyanúgy hetente ürítjük. A lakótelepeken levő edényeket csak a felirat különbözteti meg egymástól. Az itt élőket arra kérjük, hogy fokozottabban figyeljenek arra, hogy a feliratok szerinti hulladékot helyezzék csak el az edényekben. A kétféle edényt külön autó szállítja el. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a családi házas övezetből a korábbi átlagosan heti két tonna helyett hat tonna, azaz négy tonnával több szelektív hulladék érkezett be. Ezek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a projekt sikeres.
A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.fehervarihirek.hu
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .