fbpx

Szirmabesenyő: fű nő ezentúl a hulladék felett

Huszti Gábor (balra) és Lamprecht György építésvezető körbejárták a területet Fotó: Ádám János  
Huszti Gábor (balra) és Lamprecht György építésvezető körbejárták a területet FOTÓ: ÁDÁM JÁNOS  

 

Célközelben a projekt: hamarosan kész a hulladéklerakók rekultivációja – írja az eszak.hu.

Hatalmas teherautó önti ki a földet, amikor ott járunk: az utolsó simításokat végzik Szirmabesenyő szeméttelepének rekultivációján. Mint Huszti Gábor polgármestertől megtudtuk, Spanyolországból, Lengyelországból érkeztek a takarófóliák, amivel a szemét szigetelését megoldották, a takaróréteg felvitelével már el is készültek. A héten megtörténik a terület füvesítése, és ezzel befejeződhet az uniós projekt gyakorlati kivitelezése, ezt követheti a pénzügyi elszámolás.

A héten füvesítik a területet, és ezzel végéhez ért a kivitelezés.

A projekt zárórendezvényének napja volt tegnap – arra voltunk hivatalosak – a részleteket a település polgármesteri hivatalában ismertette Jakab Attila projektmenedzser.

A projekt lényege: az Észak-Kelet Magyarországi Hulladék Rekultivációs Önkormányzati Társulás 11 tagja fogott össze, hogy közel 1 milliárd forintos költségvetésből rekultiválja, azaz felszámolja meglévő hulladéklerakóit. Nyolc település esetén a felszámolás rostálásos eljárással történt meg, három település esetén pedig helyben történő lezárással szüntették meg. A projektzárót a nagyjából „földrajzi középen” lévő Szirmabesenyőn rendezték meg.

Tájba illesztés

A felszámolás folyamataként a hulladékot vagy teljes egészében elszállították, vagy – az ökológiailag nem veszélyeztetett településeken – a helyszínen átforgatták, kirostálták, kisebb területre helyezték. A területet egy méter vastag, humuszban gazdag földréteggel takarták el, ez a növényeknek kiváló tápanyag. A rostálásnak köszönhetően humuszban gazdag földet is kinyertek a hulladéklerakókból, amelyet a fedőréteg kialakításánál hasznosítanak. A rekultiváció fontos része a tájba illesztés, ezért a lerakókat füvesítik. A feladatok nem zárulnak le a kivitelezés befejeztével: mind a talajt, mind a felszín alatti vizek minőségét folyamatosan ellenőrizni fogják monitoring kutak segítségével.

Hajdu Mariann

               

Néhány adat

A projekt a következő nevet viseli: Az Észak-Kelet Magyarországi Hulladék Rekultivációs Önkormányzati Társulás területén lévő bezárt, illetve felhagyott TSZH (azaz települési szilárd hulladék) lerakók rekultivációja.
Települések: Máriapócs, Sajópüspöki, Cigánd, Kisvarsány, Homrogd, Szirmabesenyő, Hejőkeresztúr, Hét, Gelej, Csincse, Nyésta.
A KEOP projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével és az EU támogatásával a kohéziós alap társfinanszírozásával valósult meg, az önkormányzati társulások mintegy 982 millió forintot nyertek rá vissza nem térítendő támogatásként.

Szirmabesenyőn a lerakó területe 12 880 m2, a korábban deponált hulladék mennyisége 26 800 m3.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.eszak.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .