fbpx

Természeti értéket véd a szelektív hulladékgazdálkodás

Nagyon sokaknak több éves kitartó munkája van abban, hogy a Homokhátságon a természeti értékek védelmét szem előtt tartó, új hulladékgazdálkodási rendszer épülhetett ki – köszöntötte a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektzáró eseményén résztvevőket Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője.Nagyon sokaknak több éves kitartó munkája van abban, hogy a Homokhátságon a természeti értékek védelmét szem előtt tartó, új hulladékgazdálkodási rendszer épülhetett ki – köszöntötte a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektzáró eseményén résztvevőket Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta: a több mint négy és fél milliárd forintos beruházás keretében megújult és korszerűsödött a vaskúti, felgyői és kiskunhalasi hulladéklerakó, a helyi lakosság számára mintegy 10.000 házi komposztáló edényt osztottak ki, a társulás több, szelektív hulladék begyűjtésére alkalmas járművet szerzett be és újrahasználati központokat alakítottak ki Baján, Csongrádon, Kalocsán, Kiskunfélegyházán, valamint Kiskunhalason, ahol a lakosok leadhatják a még funkciójában használható, de a tulajdonos által már megunt bútorokat, háztartási eszközöket, ruhaneműket.

Forrás:Koprivanacz Kristóf

Ami nagyszüleinknek még a mindennapok természetes része volt, azt nekünk újra meg kell tanulnunk – utalt Zsigó Róbert arra, hogy korábban vidéken a háztartásban használt anyagok döntő részét hasznosították, míg ma rengeteg hulladékot termelünk. Mint mondta, a Homokhátságon most befejezett fejlesztés segít abban, hogy a keletkezett hulladékot szelektáltan tudják gyűjteni, majd hasznosítani. A bácskaiak egyik legfontosabb kincsét, az őket körülvevő természeti értékeket segíti megőrizni a legújabb fejlesztés – mondta az államtitkár.

A Homokhátságon megvalósult beruházás nem csak a régió, hanem az egész ország számára óriási előrelépést jelent a korszerű hulladékgazdálkodás feltételeinek megteremtése, és ezáltal a környezet védelme érdekében – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára. Rácz András emlékeztetett arra, hogy a mostani, közel öt milliárd forintos fejlesztést a térség 82 önkormányzatának összefogásával már korábban is jelentős hulladékgazdálkodási beruházások előzték meg.

A helyettes államtitkár elmondta: a hazai hulladékgazdálkodásban tevékenykedők egyik legfontosabb feladata, hogy felkészüljenek és megfeleljenek a közösségi jogi szabályozás által előírt hulladékgazdálkodási célértékeknek. Rácz András példaként említette az idei évtől előírt szelektív hulladékgyűjtési rendszer megteremtését a papír, a fém, a műanyag és az üveghulladékok gyűjtésének érdekében. Hozzátette: a háztartásokból származó, ezeknek a hulladékoknak az újrahasználatra való előkészítését és az újrafeldolgozás arányát átlagosan minimum 50%-ra kell növelni 2020-ig.

A helyettes államtitkár szerint ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a társulás korábbi fejlesztései lehetővé tették a lakosságnál keletkező hasznosítható hulladékok szelektív gyűjtését, a jelenlegi projekt pedig úgy bővíti ezt a rendszert, hogy elősegítse a háztól történő közvetlen gyűjtést, így lehetővé téve a minél nagyobb arányú hasznosítást.

(FM Sajtóiroda)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .