fbpx

Bezárják a csíkszeredai hulladéktárolót

A régi szemétgödör egy részét leszigetelik, és ide rakják át a nem EU-konform lerakóban található összes hulladékot. A munkálatok végeztével a mintegy 600 ezer köbméter hulladék befogadására alkalmas tárolót fentről is leszigetelik, kivezetik belőle a keletkezett biogázt és megakadályozzák a csapadékvíz beszivárgását, közölte ma Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke – írja az erdelyfm.ro.

„A csíkszeredai hulladék átrakódik erre a kiépített rendszerre, ezen kívül ugyancsak ide szállítódik Tusnádról, Balánbányáról, Székelykeresztúrról és Szentegyházáról is a hulladék. Itt, miután a szigetelés meglesz és ráhordódik a hulladék, utána le is záródik, tehát egy teljesen leszigetelt hulladéktömb lesz.”

Barti Tihamér szerint a hulladéktároló bezárásával egy ökológiai bombát sikerült hatástalanítani. Megjegyezte, az elmúlt időszakban a csík környéki talajvízben olyan szennyeződéseket mutattak ki, melyek a hulladéktároló csurgalékával kerültek be a talajba. A csíkszeredai szeméttároló lezárásának költsége 35 millió lej, az összeg nagy részét uniós forrásokból biztosítják, de a kormány és a megyei tanács is hozzájárul a beruházás finanszírozásához. A munkálatokat november végéig kell befejezni.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .