fbpx

Modernizálás Bátaapátin

Megnyílt a Nemzeti Radioaktív-hulladéktároló interaktív látogatóközpontja ma délelőtt Bátaapátiban – tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

http://www.zetapress.hu/wp-content/uploads/2015/07/L%C3%A1togat%C3%B3k%C3%B6zpont-B%C3%A1taap%C3%A1tin.jpg

Magyarország kiemelt figyelmet fordít az energiaellátás biztonságának fenntartására és a jövő generációk védelmére. Erről tanúskodik az újonnan átadott bemutatóterem is, amely a modern kor követelményeinek megfelelve teszi megismerhetővé a radioaktív hulladékkezelés gyakorlatát – mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az ünnepélyes átadón.

A hazai radioaktív hulladékkezelési politika sikeréhez szükséges feltételek egy része már adott – hangsúlyozta Aradszki András. – Az eddigi eredmények közül mindenképp ki kell emelni a hazai létesítmények és radioaktív anyagok biztonságára irányuló jogszabályok megalkotását, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő felelősségi rendszer kidolgozását. Hasonlóképpen jelentős előrelépés a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésére irányuló nemzeti politika kidolgozása is.

Az államtitkár beszédében kifejtette: elismerés illeti azokat a magyar szakembereket, akiknek köszönhetően a bátaapáti Nemzeti Radioaktív-hulladéktároló világszínvonalon készülhetett el, és átadása óta biztonságosan üzemel. A tároló környezetében működő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás naprakész tájékoztató munkájának tudható be, hogy a létesítmény elfogadottsága változatlanul magas a település és a környék lakossága körében.

A Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat 2012 óta tárolják a Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóban. A 2012. decemberben átadott első kamra telítettsége 70 százalékos. Az üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. a jövőben is folytatja a biztonságos és hatékony módszerek kidolgozását, többek között új elhelyezési technológiával csökkenti tovább a beruházási költségeket. A második, harmadik és negyedik kamra kivitelezési munkálatai jelenleg is zajlanak.

Mostanáig nyolcvanezer látogató járt a kis- és közepes aktivitású hulladékokat befogadó telephelyen. Az új, interaktív technikákat alkalmazó, a hulladékkezelés múltját, jelenét, jövőbeni kihívásait bemutató központ átadásától a látogatószám emelkedését várják. A látogatóközpontot a nemzeti színű szalag átvágásával Aradszki András, Potápi Árpád János, Kereki Ferenc és Darabos Józsefné adta át, a modern mulitmédiás eszközökkel felszerelt létesítményt Honti Gabriella, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője mutatta be. A látogatóközpont kialakítására 340 millió forintot fordított az RHKN Kft.

Forrás: http://www.zetapress.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .