fbpx

Könyvespolccá alakítják a telefonfülkéket Bécsben

Közösségi könyvespolcokká alakítja a kimustrált telefonfülkéket az osztrák főváros köztisztasági vállalata. Az átfunkcionált fülkéket a hulladéktelepeken állítják fel, bárki tehet bele és vihet el belőle olvasnivalót. A közösségi könyvespolcok ötlete a 90-es években született meg, és Európa (működő fele) több városában is találhatók mindenki számára hozzáférhető könyvesszekrények közterületen – írj az infovilag.hu.

Dr. Michael Häupl polgármester és Ulli Sima városi tanácsos keres magának olvasnivalót. (Kép:: Felicitas Matern)Mivel senki sem dob ki szívesen könyvet, viszont egy idő után mégiscsak meg kell válni tőlük, a bécsi köztisztaságiak, az MA 48 létrehozta a saját közösségi könyvespolc-hálózatát. Ezzel nemcsak a keletkező hulladék mennyiségét szeretné csökkenteni, de hozzájárul az olvasás népszerűsítéséhez is.

Könyvszekrényként az A1 telefontársaság már nem használt telefonfülkéi szolgálnak, amelyeket az MA 48 munkatársai kicsinosítanak és polcokat szerelnek beléjük. A könyv-törzsállományt a bécsi hulladéktelepeken leadott, ám még jó állapotú könyvekből válogatják össze. A speciális telefonfülkéket az őrzött bécsi telepeken helyezik el, megakadályozva ezáltal, hogy teljesen kiürüljenek a polcai. A fülkékből ugyanis bárki vihet könyvet, de csak akkor, ha ugyanannyit tesz is bele. A köztisztaságiak azt remélik, hogy a rendszer hamar önfenntartóvá válik.

A közösségi könyvespolcok ötlete a 90-es években született meg, és Európa (működő fele) több városában is találhatók mindenki számára hozzáférhető könyvesszekrények közterületen.

Bécsben is vannak már ilyenek magánkezdeményezésre az 1., 5., 7., 9., 11. és 16. kerületben. Az MA 48 telefonfülkéi ezeket szeretnék kiegészíteni, és még többek számára elérhetővé tenni az irodalmat.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://infovilag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .