fbpx

Előre fizet a város a hulladékgazdálkodó cégnek

Az önkormányzat 146 millió forintos tagi kölcsön nyújtásáról döntött a felerészt a tulajdonában, felerészt a térség önkormányzatiból álló társulás tulajdonában lévő Siókom Nonprofit Kft. számára: ennél várhatóan többet kell majd fizetni a közszolgáltatásokért, amit ezen a módon előre kifizet Siófok, így segítve a cégen.

      A 2013-ban megalakult, de tényleges tevékenységet csak tavaly év elejétől végző Siókom, mint közszolgáltató gondoskodik a hulladékok kezeléséről 27 településen az NHSZ Zöldfok Zrt., bevonásával. Csorba Ottó beszámolója szerint az önkormányzatok kezében lévő társaság azért került bajba, mert a kiadásai lényegesen meghaladták a bevételeit.

      A Siókom a kormány rezsicsökkentési intézkedéseit figyelembe vevő, központilag meghatározott hulladékszállítási díjakat szedhet be a lakosságtól, a munkát végző alvállalkozó költségei viszont ennél magasabbak, ebből fakad a hiány egy része (a korábbi hulladékdíj változás és útdíj bevezetés mellett). Azt a különbözetet, amivel többe kerül a hulladékgazdálkodás, mint amit be lehet szedni a lakosságtól, az önkormányzatoknak kell megfizetniük, ami Siófok esetében várhatóan több lesz éves szinten, mint 146 millió forint. Ezért döntött úgy a testület, hogy a kért összeget tagi kölcsönként előre kifizeti három ütemben a bajba került cégnek.

      Dr.Lengyel Róbert polgármester elmondta, a Siókom szeretné, ha a társulásban tulajdonos többi önkormányzat is Siófokhoz hasonlóan járna el. Hangsúlyozta, országos szintű problémáról van szó, és az önkormányzatok egy része nem hajlandó, vagy nem tudja megfizetni a rezsicsökkentésből fakadó hiányát a szolgáltatónak. „Azt a 10 százalékot, amit a rezsicsökkentés hozott a családoknak a hulladékszállítási díjakban, valójában város adófizetőinek forintjaiból kell megfizetni.” – fogalmazott a polgármester.

Forrás: http://siofok.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .