fbpx

Szemét várja az olimpikonokat Rióban

Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett vízvizsgálat krónikusan magas, emberi szennyvízből származó vírus- és baktériumszintet mutatott ki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia helyszínéül szolgáló vizekben.

Rio hosszú időre visszanyúló szennyvízproblémája súlyosbodott az elmúlt évtizedben a lakosság, s különösen a várost övező hatalmas nyomornegyedekben élők számának gyarapodása miatt.

Az ottani vírusok miatt a helybeliek szervezete antitesteket alakít ki, ám a külföldi sportolók és turisták nem immunisak. A riói olimpia több száz sportolója a Guanabara-öböl, a Rodrigo de Freitas-tó és a Copacabana tengerpart szennyezett vizein versenyez majd.

Bár nemzetközi intézmények több száz millió dollárt adományoztak Brazíliának a gond megoldására, a csatornavíz túlnyomó részét szabadtéri árkokon keresztül olyan patakokba és folyókba eresztik, amelyek az olimpia helyszínéül szolgáló vizeket táplálják – az Olimpiai Parkot övező lagúnák Rio legfertőzöttebb vizei.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .