fbpx

Szemétből házat

Műanyag maradékokkal akarja megújítani az építőipart és a hulladékgyűjtést Oroszországban egy volgográdi férfi. Saját házát már elkészítette – írja a kozepsuli.hu.

Roman Szebekin 22 éves volt, amikor úgy döntött, saját otthont szeretne. A zsebében lapuló 35.000 rubel (akkor körülbelül 245.000 forint) azonban csak arra volt elég, hogy betontégla maradékokat vegyen.

Miután megtudta, hogy az 1980-as évektől polisztirolbetonból építették az orosz házakat, amiből az ő maradékai is voltak, mestereket és befektetőket kezdett keresni. Mivel azonban senkit nem talált, ő maga gyártott le 1.500 téglát a megvásárolt nyersanyagból.

Később arra is rájött, hogy a maradékokat ingyen is beszerezheti a szemétdombokról. A szemétszedőkkel megegyezett, gyűjtsék neki össze a penoplaszt morzsákat, és a boltokkal is, adják neki a még becsomagolva maradt maradékokat.

Mára már a szükséges igazolásokat is megszerezte, hogy a műanyag hulladékból készült elemei biztonságosak és házépítésre alkalmasak. Ráadásul Szebekin módszere jóval olcsóbb a hagyományos könnyűbetonnál. Míg abból átlagosan 800.000-900.000 rubel felépíteni egy 150 négyzetméteres házat, a szemétből csak 500.000-600.000.

Miután az első ilyen házat, a sajátját felépítette nagy terveket szövöget. Az idén kezdte el „Moszkva maradékok nélkül” projektjét, az „Oroszország maradékok nélkül” elnevezésűt pedig 2017-re tervezi. „Támogatni akarom a szemétgyűjtést – konténereket állítunk és elmondjuk az embereknek, hogy újra kell hasznosítani a műanyagot” – mesélte lelkesen az Argumenti i Fakti napilap korábbi cikkében.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://kozepsuli.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .