fbpx

Elítéltek válogatják a szelektíven összegyűjtött hulladékot

A Válogatóműben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak a hulladékot kézzel előválogatják.

Az FKF Nonprofit Zrt. a környezet védelme mellett kiemelt figyelmet fordít a szociális foglalkoztatás területére is, ezért a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézettel együttműködve részt vállal a fogvatartottak foglalkoztatására, reintegrációjára, a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére irányuló országos programban.
Ennek érdekében a társaság a Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi (BUFA) Kft. X. kerületi telephelyén 2014 októberében hulladékválogató-művet létesített, amely Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. együttműködésével a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) részeként valósult meg.

A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során különválogatottan összegyűjtött műanyag+fém további válogatásának helyszíne a BUFA Válogatómű, ahol az előválogatás nagymértékben hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok ipari újrahasznosíthatóságának növeléséhez. Így  nemcsak a lerakásra kerülő hulladékok aránya csökken, hanem az elsődleges ipari nyersanyag-felhasználás is.

A válogatóműben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak foglalkoztatására kerül sor, akik a szelektív gyűjtésből származó műanyag- és fémhulladék kézi válogatását végzik napi két műszakban, műszakonként 14 fővel.

A hulladékot a telephelyre CNG üzemű hulladékgyűjtő járművek szállítják be, amelyeket hitelesített hídmérlegen mérnek meg, majd a beléptetett jármű a manipulációs térre üríti a hulladékot. Az ürítést követően a kocsi újra a hídmérlegre áll, és a visszamérés után elhagyja az üzemet.

A hulladékot a telephelyre CNG üzemű hulladékgyűjtő járművek szállítják be, amelyeket hitelesített hídmérlegen mérnek meg, majd a beléptetett jármű a manipulációs térre üríti a hulladékot.

A létesítményben a hulladékot kézzel előválogatják, majd egy felhordó szalagról először egy mágneses leválasztó kiemeli a mágnesezhető fémet. A szalagon maradt hulladék a válogatósorra kerül, ahol a fogvatartottak végzik a frakciók (anyagfajták) szerinti válogatást. Ezek a hulladékok ezután az ürítő rekeszekbe, majd a bálafelhordó szalagra, innen bálázásra kerülnek. A kész bálákat lapmérlegelés után a bálaraktárba viszik, és innen az értékesítés után szállítják ki őket.

Azokat a hulladékokat, amelyek nem esnek át válogatáson, maradékanyag-konténerekben tárolják addig, amíg meghatározott ütemezés alapján az égetőműbe nem kerülnek. Az előválogatásból származó, illetve a mágneses leválasztó által gyűjtött fémhulladékot szintén konténerben tárolják, majd az értékesítést követően ezeket is elszállítják.
2014 októbere és 2015 augusztusa között több mint másfél millió kilogramm műanyag- és fémhulladékot válogattak az elítéltek.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://budapest.hu

Facebook Comments

One thought on “Elítéltek válogatják a szelektíven összegyűjtött hulladékot

  • 2015/08/06 at 23:49
    Permalink

    Kérdés, mi lett a tavaly ősszel a fővárosi gyűjtésből hirtelen kitett Fe-Group Invest Zrt. – amúgy a BUFA-tól 600 m-re található – válogatójával. Az is részesült ugyanis 400 millió Ft-s GOP-támogatásban – csak még 2006-ban. Csak nem ez volt a bűne?

    Az pedig csak hab a tortán, hogy a helyettük gyorsan berántott Zalai Huke a Fe-Grouppal azonos telepen bérel válogatásra helyet..

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .