Remete2015aug04_hulladek

    Végükhöz közelednek az adminisztratív épület építési munkálatai, és már áll a garázsok meg a szerelőműhely vasszerkezete. A kivitelező a komposztálóállomás tartóoszlopai földbe mélyített „csutakjainak” a vasazásával dolgozik. Mindemellett folyamatban van az egész létesítményt körülölelő tűzivíz vezeték lefektetése. Befejeződött a hulladékgazdálkodási központ felületéről összegyűlő esővíz homoktalanítására szolgáló medence építése, a héten a medencefödém megöntésével dolgoznak.

Remete2015aug04_hulladek2
    Az illetékesek ellátogattak a projekt borszéki, maroshévízi és gyergyószentmiklósi helyszínére is. Borszéken elkezdődött az összegyűjtött és tömörített hulladék letakarási munkálata. Gyergyószentmiklóson elvégezték a hulladékgyűjtő udvar betonozását és a konténerek szerelését, következik a szénhidrogén-származékokat szűrő és az összegyűjtött esővíz homoktalanítómedence megépítése, utána pedig a létesítmény bekerítése. A gyergyószentmiklósi hulladéklerakó bezárásával is jól haladnak, az eredeti felületről sokkal kisebb felületre gyűjtötték össze a hulladékot, és elkezdődött a hulladékhalom letakarása.

    A megyei tanács munkatársai Maroshévízen találkoztak Stelu Platon polgármesterrel, és azt kérték tőle, hogy a közösségi rendőrség bevonásával segítsen a helyi hulladéklerakótól távol tartani a roma közösség tagjait, mert a munkálatok balesetveszélyesek, 10 napig fel kellett függeszteni a munkálatokat az illetéktelenül ott tartózkodók miatt. A városvezető megígérte, hogy engedélyezi egy magán őrző-védő cég bevonását, ha a helyzet úgy kívánja. A rendezési munkálatokat a kivitelező hétfőn újrakezdte, jelenleg a hulladék összerakása zajlik. A szelektív hulladékgyűjtő udvar lebetonozása megtörtént, következik a kapuskonténer és a veszélyes hulladékokat elzárva tartó konténer oda szállítása és felszerelése.

Remete2015aug04_hulladek1

    Amint arról több alkalommal beszámoltunk, a több tíz millió euró értékű, európai uniós finanszírozású pályázat lebonyolításával 2015. november 30-ig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamat infrastruktúráját újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig. A projekt célja korszerű, fenntartható, az európai követelményeknek megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, a hulladékgazdálkodás fejlesztése, a szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása, az EU előírásainak nem megfelelő városi hulladéklerakók felszámolása, illetve bezárása Hargita megyében. A finanszírozás az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programja 2-es számú prioritási tengelyén történik.

Fotók: Keresztes Zoltán

A cikk eredetiben itt olvasható: http://kisujsag.ro