fbpx

Ősszel befejeződik 86 dél-alföldi település hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése

Szeptember végére befejeződik a dél-alföldi régió nyolcvanhat településén a szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése, amelyre összesen 15 milliárd forint forrást biztosított az Európai Unió és a magyar állam – jelentették be a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer létrehozását célzó önkormányzati társulás (Dareh) hétfői orosházi tájékoztatóján.

A fejlesztés lényege, hogy míg korábban depókban helyezték el a települések szemetét, az új rendszer bevezeti a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, és ezzel növeli az újrahasznosítás arányát.

A projekt közel 390 ezer ember életkörülményeit javítja – mondta a Dareh képviseletében Sütő Mária Márta. A beruházás eredményeképp 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladék mennyisége, és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg.

Sütő Mária Márta kiemelte: legkésőbb jövő év január elsején elindul az új rendszer.

Szilágyi Csaba tervezőmérnök, a Rexterra Kft. ügyvezetője elmondta: a beruházás eredményeként Békéscsabán egy 120 ezer tonna kapacitású hulladékfeldolgozó-üzemet és válogatóművet, valamint egy 30 ezer tonna kapacitású komposztálót építenek. Orosházán, Makón, Szentesen és Szeghalmon új átrakó állomásokat, Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Orosházán, Szeghalmon és Vésztőn pedig új hulladékudvarokat hoznak létre.

A lakosságnál és a vállalkozásoknál több mint 154 ezer darab szelektív hulladékgyűjtő edényt és 30 ezer komposztáló edényt helyeznek ki.

Szilágyi Csaba hangsúlyozta: kidolgoztak egy edényzet azonosító rendszert is, amely ürítéskor rögzíti a szelektív edénybe épített chip sorszámát és az ürítés időpontját. Így kiszűrhető lesz az illegális hulladékürítés, és regisztrálhatóak lesznek a be nem azonosítható hulladékgyűjtő edények.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .