fbpx

2400 teherautónyi hulladékot és szennyezett földet vittek el Berhidáról

Befejeződött a berhidai ipari park kármentesítése – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. környezetvédelmi menedzsere a Veszprém megyei városban tartott sajtótájékoztatón.

Szegő Zsuzsanna elmondta, hogy a kármentesítést – amellyel az évekkel ezelőtt itt működő vegyipari vállalat által okozott szennyezést számolják fel – mintegy 6,5 milliárd forint európai uniós támogatással végezték el.

A beruházás elsődleges célja a helyi vízbázis védelme volt. Közel két év alatt, 2013 októberétől idén augusztusig 2400 teherautónyi – mintegy 60 ezer tonna – hulladékot és szennyezett földet termeltek ki a területről, és szállítottak el kezelésre. Ezen felül 18 ezer köbméter hulladékot a kármentesítés helyszínén helyeztek el szigetelt depóniában – ismertette.

Hozzátette, hogy a speciális, úgynevezett bitumen-izolációs rétegrendszerű, 3500 négyzetméter alapterületű depónia olyan magas színvonalú, több rétegű műszaki védelemmel ellátott létesítmény, amelyet Magyarországon először alkalmaztak a kármentesítés gyakorlatában.

Szegő Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a projekt során kiépítettek egy komplex talajvíztisztító-rendszert is. Ennek része egy közel négy kilométeres talajvíz-kitermelő drénhálózat, egy fiziko-kémiai és biológiai kezelést végző tisztítórendszer, egy három kilométeres visszaszikkasztó drénrendszer, illetve a szennyezett vizet szállító két, és a tisztított vizet szállító három kilométeres nyomócső rendszer.

Hozzáfűzte, hogy a vízkezelő rendszer egyéves próbaüzeme is megtörtént. A tisztítórendszer működése a tervek szerint 2020-ig tart, a kármentesítés eredményét folyamatos talajvizsgálatokkal és 25 monitoring kúttal ellenőrzik.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .