fbpx

Nyomasztóak a szemétgondok megyeszerte

A kis helyi szeméttelepek uniós utasításra történő bezárása új megoldás-keresésre késztette a Szatmár megyei települések vezetőit, de az azóta eltelt nyolc év alatt sem sikerült pontra tenni a szemétszállítási rendszert – írja a frissujsag.ro.

Nem csak a megyeszékhelyen, de a kisebb szatmári városokban és a községekben sem működik a szemétgyűjtési rendszer, főleg azért, mert az emberek egy része nem akar, vagy nem tud ilyesmiért is fizetni. A Friss Újság által megkeresett mindhárom településre jellemző, hogy az önkormányzat egyéb bevételeiből kell pótolja a szemétszállításért a lakosság által kifizetett pénzt, mindenhol többe kerül elvinni a szemetet, mint amennyit valójában ki is fizetnek érte az emberek. Mindenütt megoldást keresnek a polgármesterek és a tanácsosok a helyzet megoldására, Lázáriban a közösségi helyett egyéni szerződések megkötésében is gondolkodnak, Pusztadarócon kényszervégrehajtások kezdődtek a nemfizetők ellen, Sárközújlakon még keresik, hogy milyen megoldáshoz folyamodjanak.

Megoldáskeresés

A lázári tanács múlt havi gyűlésén tájékoztatta a községi képviselőket Lengyel István polgármester arról, hogy tavaly mintegy tízezer lejjel fizettek ki többet a szemétszállítással megbízott Florisalnak annál, mint amennyi azoktól a családoktól összegyűlt, melyektől a szemetet a társaság elszállította, és valójában be is fizettek. Az egyik megoldásként felvetett áremelés, ami által fedezhető lenne a különbözet, a tanácsosok szerint azért lenne igazságtalan, mert aki az olcsóbb szemétszállítási díjat nem fizette, az a drágát még annyira sem fogja és megint csak azokat terhelnék, akik amúgy is fizetik a Florisalt. Az egyéni szerződések megkötésének kötelezettsége is felmerült, azaz nem a községháza kötne szerződést a Florisallal és szedné be ennek ellenértékét külön-külön a lázáriaktól, hanem minden egyes háztartás maga kötne szerződést a vállalattal, így direkt kapcsolat alakulna ki szolgáltató és ügyfél között. Ezt a megoldást viszont azért tartják veszélyesnek a tanácsosok, mert sokan élnének a kibúvóval, elodázva a szerződéskötést és inkább a faluszélre hordanák a szemetüket. Lengyel István polgármester elmondta: jövő év májusában jár le a jelenleg érvényben lévő szerződés a Florisallal, addig van ideje arra a községvezetésnek, hogy eldöntse, a továbbiakban mi legyen a községbeli háztartási hulladék elszállításának ügyével.

Pusztadaróc

Pusztadarócon Mihai Găman polgármester elmondta, az általa vezetett községben is az önkormányzattal kötött szerződés alapján szállítja el a Florisal a háztartási hulladékot a község településeiről. Összegzése szerint a helyi szeméttelep bezárásakor nem volt más lehetőségük, mint a Florisallal szerződést kötni, akár tetszett, akár nem, más cégnek nem volt hulladéktárolási szerződése a szamosdobi szemétteleppel. Pusztadarócon a Florisal által begyűjtött mennyiség alapján számláz a szolgáltató, függetlenül attól, hogy ezt hány háztartástól kell összegyűjtse, hetente egyszer járja be a község településének utcáit és nagyjából heti 70-80 köbméter szemét elhordását számlázza ki a polgármesteri hivatalnak, mely pedig hatvan lejt kér ezért évente fejenként a községben élőktől. „Nem azt sokallom, amit a szeméthordásért a Florisal elkér, hanem azt sokallom, amennyi szemetet termelünk a községben” — fogalmazta meg Găman. A hulladék-helyzet megoldását Găman a szemét mennyiségének csökkentésében látja, hogy a következő években ne legyen szükség áremelésre ezen szolgáltatás terén. Vagy kevesebbet szemetelnek a daróciak, vagy többet fizetnek a hulladék elszállításáért.

Sárközújlak

Sárközújlakon kistérségi társulási kezdeményezés nyomán létrejött társaság hordja el a szemetet. A Tur Someş Livada Kft. emellett tíz másik településen nyújt ilyen jellegű szolgáltatást. Piricsi Arthur polgármester egyelőre elégedett a jelenleg működő hulladékelszállítási rendszerrel, egyedül az okoz fejfájást számukra, hogy miként szoktassák le egyes községben a klienseket a nemfizetésről. A lakosok nyolcvan százaléka fizeti a szemétszállítást, mondta el lapunknak a polgármester, és tulajdonképpen azok nem fizetnek, akik egyébként az adóikat sem fizetik be. A szelektív gyűjtés működik a kisvárosban, rendszeresen megtelnek a műanyag-hulladék számára kihelyezett szemetesek és a város területén működő cégek külön gyűjtik a papírt is.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.frissujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .