fbpx

Kávézacc hajtaná a buszokat

Az igazi innovációhoz valójában egyszerű dolgokra van szükség. Éles elmére, eredeti gondolatokra, megfelelő pillanatra, rendíthetetlen támogatókra, de kivált iszonyú kitartásra és munkára. Egy brit fiatalember megfelel mindezeknek a kritériumoknak. Ő azt vette a fejébe, hogy a lefőzött kávé zaccából állít elő értékes bioüzemanyagot – írja a tozsdeforum.hu.

Arthur Kay szerint a civilizált világ lakóinak többsége fogyaszt kávét. Reggel felkelés után, vagy előtt otthon, munkába menet, a munkahelyen, ebéd után és máskor. Ezt a szükségletet, mondhatnánk, szenvedélyt kiszolgálandó, világszerte nagy kávéházi láncok jöttek létre. Vannak olyan számítások, amelyek szerint cupán ezeknél a láncoknál évente huszonhárommilliárd eldobható pohárnyi kávét értékesítenek. Ha ezeket egymásba nyomnánk ötvenhétszer érnék körül a Földet.

Értékes anyagokat tartalmaz a kávémaradvány

Helytálló-e vagy sem a számítás az egy dolog, ami még biztos, az eladott kávé lefőzésekor nagy mennyiségű zacc keletkezik, ami a szemétben köt ki. Arthur Kay szerint ezzel egyszer s mindenkorra leszámolhatunk, a zacc ugyanis értékes anyagokat tartalmaz, amelyeket hasznosítani lehet és érdemes. Az ő elképzelése és eljárása alapján a londoni kávézaccból eredményesen lehet előállítani bio-üzemanyagot.

A huszonhárom esztendős fiatalember a Bloombergnek azt nyilatkozta: becslése szerint csupán Londonban évente kétszázezer tonnányi olyan kévézacc keletkezik, amely energiává alakítható át. Ráadásul az eljárás során csaknem hétszázharmincezer tonna széndioxid váltható ki.

A fiatalember megalapította a Bio-Beant

Az életrevaló ötlet tehát megszületett. A folytatás sem váratott sokat magára. Kay megalapította Bio-Bean elnevezésű vállalatát. A kidolgozott technológia segítségével a zaccban meglévő olajakat elválasztják az egyéb anyagoktól. Az így keletkezett olajat alakítják át bio-üzemanyaggá. Az eljárás helyességét az angol Bath Egyetem is igazolta, nevezetesen azt, hogy a kávézacc kitűnően alkalmas üzemanyag előállítására.

A fiatalember vállalkozása a Londonban keletkezett zacc két százalékát képes bio-üzemanyaggá változtatni. Kay azonban úgy vélekedik, talán nem is olyan hamarosan ez a mennyiség negyven százalékot is elérhet. Sőt, távolabbi céljai is vannak. Már a közeli jövőben ki akar lépni a brit határok közül, hódító útra indulna Németországban, Brazíliában és az Amerikai Egyesült Államokban. Akadnak támogatói is. A célja megvalósítására 2,35 millió euró jött össze az elmúlt esztendőben. Maga a londoni polgármester is támogatja a kezdeményezést.

Támogatja az ügyet a londoni polgármester is

A londoni sínhálózatok üzemeltetőjének is tetszik a vállalkozás. Már csak azért is, mivel így elkerül, s hasznosul az állomások kávézóiban keletkezett hulladék. A Waterloo és a Victoria pályaudvarokon elvégzett tesztelés után megkezdődik a kávézacc gyűjtése a King’s Cross, a Liverpool Street és a Paddington állomásokon. Számítások szerint az így előállított energia ezer otthon energiaellátására lenne elegendő évente.

A Bio-Bean persze nem csak a környezet megóvását segíti. Nagy terhet vesz le a vállalkozás a kávéforgalmazók válláról is. A hulladék elszállítása ugyanis nem kevésbe kerül Nagy-Britanniában. A forgalmazók tehát egyértelműen érdekeltek. Nagy előre lépést jelenthetne, ha London közlekedése is bekapcsolódn a kávé-üzemanyagos kezdeményezésbe. A polgármester azt mérlegeli, hogy a nyolcezerhétszáz városi busz egy részét, állíthatnák át erre az üzemanyagra. (A fotók a Bio-Bean honlapjáról származnak.)

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.tozsdeforum.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .