fbpx

Zöldebb Térség, Tisztább Környezet, Fenntartható Régió!

2014. júliusától teljes körűen elindult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a Miskolc Térségi Konzorcium 37 településének családi házas övezeteiben. A lakosság aktívan részt vesz a gyűjtésben, a környezettudatosság jelentősen nőtt az elmúlt egy évben. A régió lakói elkötelezettek a környezetvédelem iránt, fegyelmezetten vesznek részt a gyűjtésben.

A „Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése” elnevezésű Európai Unió által támogatott projekt egyik legfőbb eleme a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiteljesítése, hogy tovább zöldülhessen Miskolc és térsége. Ahhoz, hogy minél jobb feltételek álljanak a lakosság rendelkezésére a hatékonyabb szelektív hulladékgyűjtéshez, 35 000 db sárga műanyag gyűjtőedényt, és 5 000 db házi komposztálót osztott ki a közszolgáltatást végző MiReHuKöz Nonprofit Kft. a Miskolc Térségi Konzorcium együttműködésével. Az új rendszernek, és a 37 település 243 000 lakójának köszönhetően, a havi begyűjtött összmennyiség a házhoz menő csomagolóanyag gyűjtés során négyszeresére növekedett:

2014. év első félévében havonta átlagosan 30 000 kg volt a házhoz menő csomagolóanyag gyűjtésből származó hulladék, 2014. év júliusától azonban a sárga műanyag edények kiosztásával ez a mennyiség havonta átlagosan 130 000 kg-ra emelkedett.

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb mennyiségű hulladékot hasznosíthatunk újra, jelentősen csökkentve a lerakott hulladék mennyiségét, ezáltal is védve természeti értékeinket. Az összes mennyiségből 650 tonna papírt gyűjtöttünk be a házhoz menő rendszerben az elmúlt egy évben. Képzeljük csak el! Ugyanennyi papír előállításához körülbelül annyi vízre van szükség, amivel 108 db 50 méteres úszómedencét lehet megtölteni.

A lakosság részéről folyamatosan nagy az érdeklődés a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés iránt. Minden korosztály aktív, de kiemelkedő a fiatalok lelkesedése és már megszerzett tudása a témában. A program, és a kapcsolódó szemléletformáló kommunikáció hatására tájékozottabbá váltak az emberek a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy a kampánynak köszönhetően megszerzett ismereteiket a mindennapok során a gyakorlatban is kiválóan alkalmazzák. Az elmúlt egy év tapasztalata azt mutatja, hogy a sárga edényekbe és sárga zsákokba a lakosság megfelelően gyűjti a papír, fém, műanyag hulladékot és italos kartondobozokat.

Az emberek gondolkodása egyértelműen új irányt vett: fontos számukra környezetük megóvása, és hogy a jövő nemzedékeire egy élhető, tisztább otthont hagyjanak. A lakosság környezettudatosságával és aktív közreműködésével Miskolc és térsége számos lépést tett előre az elmúlt egy évben is azon az úton, amely egy Zöld Térség, Tiszta Környezet, Fenntartható Régió felé vezet.

A közszolgáltatást végző MiReHuKöz Nonprofit Kft. ezúton mond köszönetet a térség lakóinak a példaértékű hozzáállásukért, melyet a szelektív hulladékgyűjtés során tanúsítanak. Kérjük, a jövőben is kövessék figyelemmel tájékoztató anyagainkat, a helyi médiumokat és weboldalunkat (www.mirehukoz.hu). Honlapunkon friss információkkal szolgálunk a sárga edényekkel, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a környezetvédelemmel, és további mindenkit érintő hasznos hulladékgazdálkodási tudnivalókkal kapcsolatban.

Forrás: MiReHuKöz Nonprofit Kft sajtóközlemény

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .