fbpx

Megoldást találtak a kolozsvári szemétgondokra

Konkrét megoldás született a kolozsvári szemétszállítás ügyében – jelentette be csütörtökön Mihai Seplecan, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. A sajtótájékoztatón jelen volt Vákár István ésHoraţiu Cătărig megyei tanács alelnökök és a bukaresti Prosal cég képviselői is, amellyel két hónapos tárgyalássorozatot követően állapodtak meg a megyei vezetők – írja a transindex.ro.

A javasolt megoldás értelmében egy ideiglenes szeméttárolót építenek Torda külterületén, ahol az erdőfeleki Integrált Hulladékfeldolgozó Központ építési munkálatainak befejezéséig fogják tárolni a hulladékot. A 8700 négyzetméter területen helyet kapó új ideiglenes hulladéktároló beruházási költségei közel kétmillió euróra rúgnak, és a hatósági engedélyek kibocsátása után legtöbb 20 napon belül el is kezdheti működését.

A szelektíven gyűjtött hulladékot egy innovatív technológia alkalmazásával fogják kezelni – hangzott el a sajtótájékoztatón. Mihai Seplecan elmondta, a kivitelező céggel való tárgyalások és a vázolt megoldás eredményeképpen a szemétszállítási díjak is jelentősen csökkenni fognak.

Erdőfelek község területén 2014 októberéig kellett volna megépülnie annak az integrált hulladékfeldolgozónak, amely a közel 700 ezer lakosú megye szemetét hasznosítja, illetve tárolja környezetkímélő módon. Csődbe ment azonban a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, és egy évvel ezelőtt teljesen leálltak az építési munkálatok. A megye 2014 végén felbontotta a szerződést a konzorciummal, de a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírónak ismertek el a szerződésben – június közepén a kivitelezőnek adott igazat.

Az erdőfeleki hulladékfeldolgozó és lerakó megépítésére áfa nélkül 107,5 millió lejes szerződést kötött az önkormányzat a kivitelező konzorciummal. A létesítmény a Kolozs megyei integrált hulladékfeldolgozó rendszer része, amelynek kiépítésére 255 millió lejt szánnak a hatóságok. Az összeg háromnegyedét az Európai Unió biztosítja. Kolozs megyében – a megyei önkormányzat honlapján közölt adatok szerint – évente 335 ezer tonna szemét keletkezik.

Mivel májusban a Salprest szemétszállító vállalat bezárta a pataréti szeméttelepet, így a kolozsvári szemetet Gyulafehérvárra, majd Nagyváradra kellett szállítani.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://itthon.transindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .