fbpx

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóközleménye

Mint ismeretes, augusztus 27-én Marosvásárhelyre látogatott Leocadia Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter, és tárgyalásokat folytatott Dorin Floreával, Marosvásárhely polgármesterével. Ezzel kapcsolatosan a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a következőket teszi közzé: 

A város vezetősége elkötelezte magát arra, hogy a Marosvásárhelyen termelt hulladékot a székelyudvarhelyi lerakóhoz szállítja.

A 2007-ben megyénkben létező hét hulladéklerakó bezárására Románia nem kért halasztást az Európai Uniótól (mint ahogy a székelyudvarhelyi esetében sem, amely 2020-ig működhet). Az említett hét lerakót fokozatosan be kellett zárni 2009. július 16-ig. A marosludasi hulladéklerakó 2007-től, a szovátai, dicsőszentmártoni és a radnóti 2008-tól, míg a marosvásárhely–maroskeresztúri és a szászrégeni 2009 július 16-ától nem fogadhat szemetet.

A szeméttelepeket úgy zárták le, hogy közben nem volt alternatív megoldás. Nem készült el a megyei hulladékgazdálkodási program, így a marosvásárhelyi, de a megye más nagyobb településein termelt szemetet sem volt ahova szállítani. (Az egyetlen EU-konform hulladéklerakó Segesváron van, amelynek akkori befogadóképessége 200.000 köbméter hulladék volt évente. A 2009 februárban elkészített megyei integrált hulladékgazdálkodási mesterterv felmérése szerint megyénk városaiban évente mintegy 210.000 köbméter hulladék keletkezik.)

A múlt héten elhangzottakkal ellentétben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szolgáltatást végző köztisztasági vállalaton keresztül kérte a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy engedélyezze az időszakos lerakó megnyitását Maroskeresztúron, amelyet egy évig, a kerelőszentpáli környezetkímélő megyei telep megnyitásáig használhattak volna. A 2013. augusztus 14-én kibocsátott 2407-es számú átiratban a környezetvédelmi ügynökség elutasította az időszakos szeméttelep megnyitását azzal az indokkal, hogy az érvényben levő jogszabályok megtiltják ezt, amennyiben nem tartják be 349/2005-ös kormányhatározatot és a 757/2004-es minisztériumi rendeletet.

Utólag a polgármesteri hivatal a 2014. szeptember 2-án keltezett 3858-as számú átirattal arra kérte a környezetvédelmi ügynökséget, engedélyezzen egy időszakos lerakót, ahova becsomagolva, bálázva helyezték volna el a szemetet, de sajnos erre sem jött válasz.

Tekintettel arra, hogy a Maros Megyei Tanács által kezdeményezett integrált hulladékgazdálkodási terv kivitelezése nem fejeződött be, így a kerelőszentpáli hulladéktároló sem üzemel, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal azzal a kéréssel fordult a környezetvédelmi ügynökséghez, hogy hosszabbítsák meg az időszakos lerakó használati időtartamát. Erre a hatóság azt a választ adta, hogy a jelenlegi törvények ezt nem teszik lehetővé.

Ilyen feltételek között a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szerződést kötött a segesvári lerakót üzemeltetőkkel, ahol egy adott időszakban nem fogadtak más településekről hozott szemetet, majd a későbbiekben az eredeti egyezségtől eltérő, kisebb mennyiség odaszállítását engedélyezték, amely jóval kevesebb volt az összegyűjtöttnél. Ezért a város a székelyudvarhelyi lerakót kezelőkkel is aláírt egy szerződést, azonban a költségek sokkal többe kerülnek.

A Maros Megyei Tanács által kezdeményezett integrált hulladékgazdálkodási tervvel kapcsolatosan a következőket pontosítjuk:

A terv kivitelezését NEM a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal akadályozza. A megyeszékhely önkormányzatának a terv egy részét kellett kiviteleznie. A legnagyobb gondot azonban a kerelőszentpáli hulladéklerakó és kezelőállomás, valamint a mezőrücsi, dicsőszentmártoni és balavasári átrakóállomások működtetésére és a hulladék szállításra kiírt versenytárgyalási eljárás ellen benyújtott óvások okozták.

Miután a versenytárgyalások megszervezése miatti óvást benyújtották az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz, ez a hivatal a törvényszék hatáskörébe utalta át az ügy rendezését. (A dossziét 2014. október 30-án jegyezték be az Argeş Megyei Bíróságon. A 2015. április 18-i 575-ös számú határozattal elutasították a Financiar Urban Kft. óvását. Miután a bíróság közölte a Maros Megyei Tanáccsal, hogy nekik adtak igazat, még egy óvást nyújtott be az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácshoz az Eco Sud Rt., amelynek ugyancsak a versenytárgyalás eljárása ellen volt kifogása. Az ügy rendezését a másikhoz hasonlóan átruházta a tanács a bíróságra.

Az integrált hulladékgazdálkodási terv keretében a Maros Megyei Tanáccsal és az érintett 102 közigazgatási egységgel kötött társulási szerződés 7. cikkelyének 2. alpontja szerint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal elkötelezte magát, hogy kiépítí az infrastruktúrát és közművesíti a maroskeresztúri-kakasdi hulladékkomposztáló, válogató és átrakóállomást, valamint az ide tartozó szennyvíztisztót. Ez azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatalnak kell biztosítania az egység villamos árammal való ellátását, megépíti az ide vezető utat, a hulladékkomposztáló, -válogató és -csomagoló állomás ivóvíz- és csatornahálózatát és a szennyvíztelepet. Az említett munkálatok kivitelezése folyamatban van. Az utoljára említett komponens munkálatai azért késtek, mert a Maros Megyei Tanács 2015. június 5-én bocsátotta ki az engedélyt (2015. június 5-i 29. számú). Az eljárás fél évet tartott.

Más szóval, ha a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által felvállaltakat befejezték volna – a kivitelezés késleltese nem a városvezetés hibája, hanem a Maros Megyei Tanácsé, amely csak 2015 júniusában bocsátotta ki az építkezési engedélyt –, a Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási terv amúgy sem lett volna működőképes, hiszen nem adták ki a kerelőszentpáli lerakó- és kezelőállomás, valamint a mezőrücsi, dicsőszentmártoni és balavásári átrakóállomások és a szállítás működtetési jogát.

A marosvásárhelyiek tudomására hozzuk, hogy a Maros Megyei Tanács (a 2000–2004 és a 2004–2008-as mandátumok alatt) arról döntött, hogy lemond a hulladékgazdálkodási terveket támogató az ISPA EU-s programról. Felbontotta a PPP típusú szerződést az olasz tulajdonban levő Agenda 21 Kft.-vel, amely nem tartotta be a szerződésben foglaltakat. S tették ezt annak ellenére, hogy az országban több település ily módon oldotta meg ezt az ügyet.

A helyhatóság (polgármesteri hivatal) nem tudott párbeszédet folytatni a környezetvédelmi minisztériummal és a helyi tanáccsal, ami megengedhetetlen egy civilizált országban.

Tekintettel arra, hogy az ügy, a kialakult helyzet következményei nemcsak a marosvásárhelyieket, hanem a peremtelepüléseken lakókat is érinti, kérjük Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter asszonyt, hogy nevezzen ki a minisztériumból egy személyt, aki közvetlenül a hulladékgazdálkodási kérdéssel foglalkozzon.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .