fbpx

Hulladékkezelő rendszer épül ki Délkelet-Alföldön

Délkelet-Alföld 86 települését érintő komplex hulladékgazdálkodási rendszer épül ki az esztendő végére. Az unió és a magyar kormány által támogatott beruházás több mint 15 milliárd forintba kerül – mondta Dávid Zoltán, a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (Dareh) létrehozását célzó önkormányzati társulás elnöke szerdán.

Az elnök, aki egyben Orosháza Fidesz-KDNP-s polgármestere is, elmondta: a tagok a saját közigazgatási területükön belül gondoskodnak a települési szilárd hulladék begyűjtéséről. Szerződést kötöttek továbbá a hulladék elhelyezését és ártalmatlanítását célzó hulladékátrakó állomások, hulladékkezelő művek, hulladékválogató létesítmények, hulladékgyűjtő udvarok kialakítására, valamint a nem használt, korszerűtlen hulladéklerakó telepek rekultivációjára.

A tervek szerint az esztendő végére megvalósul a térségben a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a kommunális és vegyes gyűjtés optimalizálása többi között egy nagy kapacitású hulladékválogató kialakításával. ‘Maradék hulladék’-gyűjtőket is kihelyeznek, ezekben a konyhai maradékokat, biológiailag lebomló anyagokat gyűjtheti a lakosság.

A társulás kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy megelőzze a hulladék keletkezését, ennek módjairól tájékoztatják a lakosságot, és komposztálókat is adnak az embereknek.

A fejlesztésnek köszönhetően az anyagában hasznosítható hulladék mennyisége 300 százalékkal nő majd a térségben, lerakással ártalmatlanított hulladék mennyisége pedig 75 százalékkal csökken az önkormányzati társulás elnökének tájékoztatása szerint.

A térség nagyobb településein, köztük Gyulán, Szentesen, Szeghalomban, Makón, Vésztőn befejezésükhez közelednek a munkálatok. Ezekben a városokban például hulladékudvarok, átrakóállomások épülnek, míg Békéscsabán átadás előtt áll egy 120 ezer tonna éves kapacitású hulladékválogató is.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .