fbpx

Rossz hulladékprogram

Kihagyták Szatmár megyét a legújabb hulladékgyűjtő akcióból. Nem is baj, mert úgyis rossz az elképzelés – írja a frissujsag.ro.

Vannak fehér foltok annak a szemétradarnak nevezett új kezdeményezésnek a térképén, amelyiknek beindítását augusztus végén jelentették be Bukarestben, mert több más megye mellett például Szatmár megyét sem kérték fel, hogy legyen ennek részese. Az akció lényege, hogy a Google Playben Let’s Do it Romania néven megtalálható mobiltelefonos alkalmazáson keresztül az önkéntesek jelezhetik a hatóságok felé, hol bukkantak szemétre közterületen. A program, az okosotelefonok helymeghatározó modulját használva, a hulladék pontos helyszínét azonnal regisztrálja is. A köztisztaságra érzékeny önkéntesnek olyan részleteket kell még közölnie, hogy nagyjából mennyi szemetet lát, illetve hogy az milyen típusú hulladékokból áll.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője mondta el lapunknak, hogy Szatmár megye egyelőre nincs rajta az alkalmazás térképén és úgy összegzett: nincs jó véleménnyel az ilyen jellegű köztéri hulladékfelszámolási módszerekről. Sziszifuszi munka mások által eldobált szemetet önkéntesekkel összeszedetni, az ilyesmire költött pénzt inkább megelőzésre és környezettudatos nevelésre kellene fordítani. Nagyobb odaadással kellene foglalkozzanak a megelőzéssel a polgármesteri hivatalok is, a települések elhagyatottabb részein, vagy a településhatárokon túl össze-vissza szemetelők újra és újra ugyanoda fogják dobni a hulladékot, ha látják, hogy vannak olyanok, akik összeszedik utánuk.

Érdekes kísérlet lehetne ellenőrizni, hogy a Szatmár megye területéről a program keretében jelentett hulladék eltűnik-e a bejelentéstől számított harmincadik napon belül, mint ahogy azt a környezetvédelmi minisztérium rendelkezése előírja olyan körülmények között is, hogy a megyei hatóságok nem lettek felkérve az akcióban való részvételre.

Princz Csaba

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.frissujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .